Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

privatne poduke

Poskupjele i pripreme učenika za državnu maturu

Autor:

31.01.2023. 10:30
Poskupjele i pripreme učenika za državnu maturu

Foto: Angelo ViragPripreme za državnu maturu, osim u školama uskoro se počinju održavati i privatno, u učilištima, centrima za strane jezike i podukama kod privatnih osoba. Iako većina maturanata koristi besplatne pripreme koje se održavaju u školama, velik broj je onih koji se odlučuju i na privatne poduke kako bi učvrstili svoje znanje te ostvarili što bolje rezultate na državnoj maturi, što je dobar preduvjet za upis na željeni fakultet.


Posebno je interes porastao nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije jer, kako saznajemo, velike su rupe u znanju kojima je prethodila online nastava. U centru za poduke Algebri s pripremama za maturu u učioničkoj nastavi kreću 11. veljače, a online pripreme počele su već u studenom.


Učionička i online nastava


– Za učioničku nastavu gdje možemo primiti do 20-ero učenika nude se pripreme iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika. Na online nastavi nude se i pripreme iz ostalih predmeta, kemije, fizike… Najveći interes imamo za matematiku, višu razinu. Hrvatski jezik imamo samo jednu razinu i tu također imamo velik interes, dok na primjer, za engleski jezik imamo manje zainteresiranih u odnosu na prethodne godine, ispričala je Anamari Dundov, voditeljica Algebre.
Kada je riječ o cijenama, u odnosu na prošlogodišnje ove godine nešto su veće, u prosjeku za pet posto, ali ovise i o predmetima koji se pohađaju. Primjerice, za nastavu iz matematike, za višu razinu, cijena je 263 eura za 60 sati nastave.


– Cijene za online nastavu i učioničku su iste, tu razlike nema, dodaje Dundov.


U Calimeru, centru za strane jezike, kažu kako posljednjih godina interes za pripreme za maturu stagnira.


Instrukcije jedan na jedan


– Za online nastavu imamo nešto polaznika, ali za organizirane grupe nema zainteresiranih. Online nastava traje 50 sati, a učionička 30 sati. Nešto polaznika imamo u radu jedan na jedan, poput instrukcija, ali u odnosu na prethodne godine kada je interes bio intenzivan, sada je ipak nešto slabiji.Razlog tome je i što puno učenika pripreme za maturu imaju u školama gdje se to nudi besplatno, objašnjava Nataša Grubić, voditeljica i predavačica u Calimeru.


Tu se nude pripreme isključivo iz stranih jezika, engleskog ili nekog drugog predmeta ukoliko se učenici odluče za polaganje drugog stranog jezika na državnoj maturi. Kada je riječ o cijenama, one su različite. Najskuplje se plaća rad jedan na jedan, što iznosi 16 eura za 45 minuta, dok cijena organiziranih priprema u kojima sudjeluje više učenika iznosi 139,44 eura.


U učilištu Libra prethodnih godina pripreme su provodili za hrvatski jezik i matematiku, ali trenutačno održavaju samo pripreme za malu maturu, za učenike osnovnih škola, budući da je to ovogodišnja novina.


– Trenutačno nismo u mogućnosti držati i pripreme za maturu za srednje škole, iako je prethodnih godina interes bio velik, kazala je Marina Blaži Pestić.


A prošlogodišnji rezultati ispita državne mature nešto su bolji u odnosu na prethodne godine za sve predmete. Ono što ipak upada u oko je da naši srednjoškolci daleko bolje rezultate ostvaruju na ispitu iz engleskog jezika, u odnosu na materinji hrvatski jezik. I tako već godinama.