Subota, 15. ožujka 2025

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PRVE PO ZLATO

POSJET TRŽNICI Cijena šparoga kao kilo šnicela, a ipak se kupuju

Autor: Doris Babić

14.03.2025. 07:00
POSJET TRŽNICI Cijena šparoga kao kilo šnicela, a ipak se kupuju

Foto: Luka Jeličić



Zadnjih se dana po poljima i tržnicama pojavio još jedan vjesnik proljeća, a ujedno i, kako su govorili naši stari, eliksir zdravlja – šparoge. Uz brojne zdravstvene blagodati i vrijedna nutritivna svojstva, prava je i delikatesa, bilo uz jaja, bilo »na lešo«, ali njihova (početna) cijena ipak ostavlja gorak okus u ustima.




Nedaleko od mosta gospođa prodaje stručak za sedam eura, a dodaje kako je »cijena lipa jer su prve«. Većina će dakle, osim onih iznimno dubokog džepa, zasigurno čekati da prođu te prve, ali ipak, gušti su gušti, pa nam se gospodin kojeg smo zatekli na ulazu u grad pohvalio kako ih je kupio za četiri eura jer se kći zaželjela.


Daj što daš


A zadarska pijaca, nekoć puna prodavača, kupaca, života i šušura, jučer je bila sablazno prazna, pa ni ne čudi cijena za šparoge koja glasi – koliko tko da.


Izuzev starog dobrog cjenkanja, cijena snopića je uglavnom – pet eura, a ima i kreativnije formiranih cijena…




– Po ništa su kad ih neće nitko, samo oni bogati, oni daju po pet, šest eura. A na kavu svi idu, svaki dan. Kao da ih je lako nabrati, lakše je polako kopati, nego ići u šparoge, jučer sam hodala cijeli dan. Ovo je prvi put da ih nudim, a bit će ih, pomalo. Doduše, kupuje se i danas, priča gospođa Boja.


Gospođa koja kupuje komentirala je kako je cijena visoka, ali ih ipak voli i vrijede.




– Dala bih kilo šnicela, junetine, za kilo šparoga, komentira slikovito i kupuje radič.


Svaka roba ima svoga kupca, zaključujemo ovu simpatičnu ćakulu, i nastavljamo dalje.



Prodavačica koja je htjela ostati anonimna pohvalila se kako je sve prodala rano ujutro, po cijeni od pet eura.


– Šparoga je zdravlje, vrijedi svakog centa. I još nešto, bojimo se zmija, pa svejedno idemo hodati i tražiti, kaže nam iskreno.


Sve je prodala i gospođa Milka, po istoj cijeni, od pet eura, ali upozorava kako pri razgovoru o cijenama uvijek treba uzeti u obzir veličinu maca.


Oduvijek skuplje


Prošle godine u isto vrijeme cijena na zadarskoj tržnici kretala se od tri pa do pet eura, a ova tema uvijek izaziva podijeljena mišljenja. Dok su neki svjesni uloženog truda i vremena, drugi redovno komentiraju kako su to sulude cijene s obzirom na to da nema troškova proizvodnje.


No, budimo iskreni, šparoga je skupa oduvijek, primjera radi, 2010. godine snop je stajao od 15 do 25 kuna, odnosno od 1,99 do 3,32 eura.


Iako bismo danas rado pristali na tu cijenu, valja uzeti u obzir, ostanimo u usporedbama s mesom, da je tada toliko koštao i kilogram piletine. Isto tako, 2017. stručak je stajao 20 do 30 kuna.


Našim bakicama s buketima zdravlja, koje su hodale satima umornim nogama, strahujući od zmija, cijena će uvijek biti malena, a kupcu, koji za šetnju nema vremena ili volje, uvijek će biti previše.



Zatim, veličinu maca svatko će odrediti onako kako želi, no rasprava o tome, kao i o cijeni, na praznu će pijacu redovno unositi duh nekih davnijih vremena, pun nadmudrivanja, životnog znanja i, moglo bi se reći, lukavosti.


Bilo kako bilo, velik broj prodavačica na štandovima već je prije deset sati rasprodao svoje blago, stoga se nipošto ne može govoriti o manjku potražnje, pogotovo ako imamo na umu općenito slabu posjećenost zadarske tržnice.


Afrodizijak


Zadrani su očito svjesni iznimno visokih nutritivnih vrijednosti, kao i da šparoge čuvaju srce i krvne žile, da su dobre u borbi protiv kolesterola, da djeluju detoksikacijski na organizam…


A uz sve to, možda vrijedi spomenuti da se smatraju afrodizijakom zbog toga što, između ostaloga, sadrže vitamin E.


I, što sad kažete, vrijede li svakog centa?


Šalu na stranu, bez obzira na cijenu, šparoge će uvijek biti neodoljiva proljetna delicija koja uvijek pronađe put do svojih kupaca, od šume do stola. A njihova nutritivna vrijednost i gastronomska privlačnost obično nadjačavaju rasprave o cijeni, dok se tradicija branja i prodaje nastavlja unatoč promjenama u navikama kupaca i najezdi trgovačkih centara.


U svakom slučaju, interes za šparoge pokazuje da ljubav prema domaćim jelima, okusima djetinjstva koji nas vode ravno u bakinu kuhinju – i dandanas traje.