Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

nezadovoljni trenutnom situacijom

Pobunili se zadarski pomoćnici u nastavi, traže isplatu najavljenih povišica

Autor: Doria Kolanović

27.01.2023. 12:05
Pobunili se zadarski pomoćnici u nastavi, traže isplatu najavljenih povišica

Foto: sturtiOva godina, izgleda, za neke pomoćnike u nastavi nije počela kako im je bilo obećano – povišicama. Naime, pomoćnici u nastavi zaposleni u školama kojima je Grad Zadar osnivač, još uvijek rade za 3,32 eura (25 kuna) po satu. Njihova plaća tako iznosi otprilike od 330 (2500 kuna) do maksimalno 530 eura (oko 4000 kuna), što je, kaže nam pomoćnica u nastavi Sandra Profaca, u vremenima poskupljenja posebice neizdrživo.


-Pomoćnik u nastavi je iznimno bitna, a nažalost nevidljiva karika u inkluzivnom procesu unutar odgojno-obrazovnog sustava. Naše zanimanje nije premalo cijenjeno, već u potpunosti poniženo i marginalizirano. Status i položaj nisu odgovarajuće vrednovani niti dovoljno regulirani važećim Pravilnikom o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim suradnicima, poručili su pomoćnici u nastavi Grada Zadra.


– Predložena je bila satnica od 32 ili 35 kuna. Zbog proračuna Grada Zadra, to što je izglasan ali je na sudu, dakle smatra se nezakonitim, nismo dobili obećanu povišicu, dok su pomoćnici u nastavi pod Zadarskom županijom dobili povećanje plaće. Oni su već plaću za prosinac u siječnju dobili uvećanu, za razliku od pomoćnika u nastavi pod Gradom Zadrom, otkriva Profaca.
Osim preniskih plaća, pomoćnici u nastavi imaju i druge probleme, a jedan od njih je i status. Svake godine, svakim novim ljetom, ista priča od koje su već umorni. Pomoćnici iznova odlaze na burzu rada. Zatim se oni koji se prijave na natječaj dodjeljuju ili novim učenicima ili istim onima s kojima su radili i prije.


– Već su se nekoliko puta Ministarstvu slali zahtjevi, oni su obećali rješenje, ali vjerujem da se to neće tako brzo dogoditi. Rad pomoćnika u nastavi nije definiran, ne zna se gdje zapravo počinje rad pomoćnika u nastavi, a prestaje rad profesora. S obzirom na to da nisu precizno definirane sve stavke, izgleda kao da se miješamo u profesorski posao. Dakle, imamo pomoćnike ali njihova uloga nije jasno definirana već ovisi od škole do škole, kaže Profaca.


Pomoćnici u nastavi koji su pod Gradom Zadrom trenutno rade za satnicu od 3.32 eura (25 kuna), što je manje i od minimalne studentske satnice, ističe.


– Nadamo se reakciji i rješenju ovog problema. Završit će nastava a pomoćnici u nastavi opet će otići na burzu rada. Neki od njih sigurno se neće ni vratiti za takvu satnicu, tko od tolike plaće danas može živjeti, zaključuje.


Poruka je ovo, poručuje Profaca, svih pomoćnika u nastavi, a podršku su dobili i od roditelja djece s poteškoćama, kolega pomoćnika te ostalih djelatnika škola.