Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

Plenković u Zadru predstavio listu za europske izbore "Hrvatska snažna i važna"

Autor: Nikolina Lucić

24.05.2024. 19:33
Plenković u Zadru predstavio listu za europske izbore

Foto: Luka JeličićKao nositelj liste za izbore za Europski parlament, Plenković je iz Zadra još jednom naglasio kako svoju kampanju i listu smatra pobjedničkom.


Na broju dva, iza njega je Dubravka Šuica, treći je Davor Stier. Na četvrtom mjestu je Karlo Ressler, na petom Nikolina Brnjac, na šestom Željana Zovko, predstavnica HDZ-a BiH. Na sedmom mjestu Sunčana Glavak, na osmom Tomislav Sokol, na devetom Marko Pavić, desetom Ante Mihanović, jedanaestom Danijel Marušić i na posljednjem mjestu je Marijana Petir.


– Predstavili smo naš program “Hrvatska snažna i važna” sa svim ključnim elementima naših europskih politika. One su nastavak naših nacionalnih politika, koje smo dokazali na nedavnim izborima. S obzirom na naše ambicije ponovno ih želimo potvrditi i predstaviti potencijalnim glasačima. U Zadarskoj je županiji zahvaljujući članstvu u EU obnovljena Riva, provedena vodovodizacija i traje aglomeracija urbanog područja, kao i brojni objekti znanstvene i kulturne infrastrukture. Naši su kandidati, od kojih su četvero aktualni i bivši zastupnici najkompetentniji. Kvaliteta naših zastupnika bit će tijesno povezana s aktivnostima Vlade i naše diplomacije. Jako je važno, s obzirom da biramo 12 zastupnika, izabrati najvještije, one koji poznaju proračun i zakonodavne aktivnosti, jer ponovno participiramo u najvećem događaju europskog prostora, poručio je Plenković, dodavši kako program stranke, nakon 11 godina članstva, šalje poruku o tome kako su prednosti članstva kroz godine iskorištene.
– U poziciji smo da nam EK u proljetnim projekcijama daje rast od 3,3 posto BDP – a u ovoj godini. Drugi je to najviši projicirani rast, a jedino se Malti projicira više – 4,5 posto. Prosjek Unije je jedan posto, a europodručja 0,8 posto. Doći ćemo do 80 posto razvijenosti na razini EU. U krizama bez presedana odgovorno smo upravljali zemljom. Legitimno je da oni koju zemljom upravljaju bez lažne skromnosti kažu “snažna” Hrvatska, koja na raspolaganju ima više od 25 milijardi eura, poručio je Plenković dodavši kako su svi projekti došli kao dodana vrijednost osnažena položaja Hrvatske u međunarodnoj zajednici.


– Taj položaj koristimo za bolju i bržu realizaciju svih projekata i strategija, kako na lokalnoj, tako i nacionalnoj razini. Nema društvene aktivnosti u zadarskom kraju u koju se nije ulagalo iz europskih sredstava. Jedan od prvih linearnih akceleratora tako će idućeg tjedna doći u OB Zadar, najavio je Plenković.