Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

60 godina djelovanja

«Plakati - plakatno izdavaštvo u Narodnom muzeju Zadar«

Autor: Franka Klanac

22.12.2022. 09:18
«Plakati - plakatno izdavaštvo u Narodnom muzeju Zadar«

Foto: Franka KlanacPovodom obilježavanja 60 godina djelovanja Narodnog muzeja Zadar jučer je otvorena izložba »Plakati – plakatno izdavaštvo u Narodnom muzeju Zadar«.


Izložbom se prezentira 60 plakata publiciranih u nakladi Narodnog muzeja Zadar od 1962. do 2022. godine, čime se simbolično obilježava sam period djelovanja Muzeja, čiji začetci sežu još u 1832. godinu kada je osnovan Muzej pokrajine Dalmacije.


Plakat je u muzeje ušao sa svrhom privlačenje publike. Iz Narodnog muzeja poručuju kako su plakati »male osobne karte svake muzejske izložbe ili događanja«, kao i da je dobar plakat i sam umjetničko djelo. Njegova svrha je promotivna, informativna i komunikacijska, kako bi se to postiglo vizualni sadržaj plakata mora biti jasan, čitak i uočljiv, a sam plakat mora biti postavljen u javnim prostorima.
Moderni plakati kod nas se pojavljuju krajem 19. stoljeća, u tom periodu na scenu stupaju mladi modernisti na čelu s Vlahom Bukovcem. Od onda pa do danas na vizualne izvedbe plakata utječu različiti umjetnički stilovi, no danas osim umjetnika vizualna rješenja plakata rade i grafički dizajneri.


Izložbu je otvorila autorica Natali Čop.


– U plakatima se ogledaju stilske odlike vremena u kojima su nastali, kao i autorski potpisi umjetnika koji ih kreiraju. Plakati su stoga i oblik primjenjene umjetnosti. Izborom plakata nastojali smo obuhvatiti sve muzejske odjele s težnjom da se oslika raznolikost izložbenih aktivnosti muzeja kroz vrijeme, govori Natali.


Nekoliko riječi kazao je i grafički dizajner Nilo Karuc koji je također sudjelovao u pripremi ove izložbe. Oblikovanje plakata započelo je litografijom, zatim sitotiskom, dok je u novije vrijeme najprisutniji digitalni tisak. Istaknuo je kako su najdugovječniji i najistaknutiji plakati rađeni upravo tehnikom sitotiska.


Na ovoj izložbi uvedena je i jedna novost, uz kratak opis pored plakata postavljen je i QR kod, skeniranjem koda otvaraju se stranice s podatcima o izložbama, fotografijom s otvaranja i postava…


Izložbu ćete imati priliku pogledati od 21. prosinca 2022. do 7. siječnja 2023. u prostorima izložbene dvorane Kneževe palače.