Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

POTROŠAČKA KOŠARICA

Pitali smo Zadrane što misle o zamrzavanju cijena

Autor: Matea Guzalić

20.09.2023. 12:12
Pitali smo Zadrane što misle o zamrzavanju cijena

Foto: Luka Jeličić/Ana Križanec/NLNa snazi je Vladina mjera koja cilja na ublažavanje financijskog tereta za potrošače. Obuhvaća ograničenje cijena za 30 ključnih proizvoda, s ciljem osiguranja pristupa osnovnim životnim namirnicama po povoljnijim cijenama. Osim toga, proizvodi su označeni kako bi ih potrošači lako prepoznali.


Mjere koje ostaju nepromijenjene iz prethodnog paketa uključuju ograničenje cijena za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a najnoviji paket mjera donosi ograničenja za niz drugih proizvoda, pružajući potrošačima veći izbor i povoljnije cijene.


Teško se živi


Među novim proizvodima s ograničenim cijenama su jogurt u čašici i bočici – 40 centi, riža – 2,29 eura za kilogram, svježa jaja, razred M – 2,45 eura, svinjski vrat bez kosti – 5,49 eura, juneći vrat s kosti – 6,99 eura, krumpir (5 kilograma) – 3,99 eura, mrkva u rinfuzi – 0,89 eura…
Vlada je postavila maksimalne cijene za navedene proizvode, no trgovci i dalje imaju slobodu odlučiti koliko će cijene biti ispod ovih ograničenja. Za potrošače bi ova nova ograničenja trebala predstavljati značajnu uštedu.Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena na kraju prošle godine koštala je 99,68 eura, a po novim cijenama to je 76,19 eura, što predstavlja 23,57 posto manje uz uštedu od 23,49 eura.


Zanimalo nas je od koliko će nova ograničenja cijena pomoći građanima, stoga smo ih upitali što misle o ovoj novoj Vladinoj mjeri.


– Mislim da ovo ništa nije pogođeno. Uvijek se dira u džepove građana, a moglo se ići u smanjenje poreza kako bi se malo diralo u državu – što je sad 25 %, moglo je biti 15 %. Ova jednokratna pomoć nije dobra, ogorčena sam i čini mi se da se poigravaju s građanima.


Nemam ništa lijepo za reći, no ima i onih građana koji ovo hvale. Ja sam umirovljenica s 40 godina radnoga staža u trgovini, više od 30 godina sam bila poslovođa, a moja mirovina iznosi samo 330 eura. Da bih preživjela, moram sa svojih 70 godina ići na njivu i kopati i saditi.


To je u redu, to mi je draže od ležanja i mene to ispunjava, ali to bi mi trebao biti hobi i na neki način dodatno primanje, kaže Ružica, dok Klara ističe kako bi bilo bolje da povise plaće.


Dobrodošla mjera– Upoznata sam s novom Vladinom mjerom, no mislim da mi to neće ništa olakšati. Bilo bi bolje da meni, a i svima ostalima daju malo višu plaću pa da zaradimo kako spada i sami biramo proizvode koje ćemo kupiti, kazala nam je Klara.


S njima se slaže i Darinka Šokota koja smatra da je zamrzavanje cijena samo jedna farsa.


– Mislim da je ovo zamrzavanje cijena bezveze i da je to jedna velika farsa. Prije bi nakon svake sezone počeli masovno snižavati cijene koje bi tijekom ljetnih mjeseci bile napuhane, a sada su to predstavili kao ograničenje cijena.


Općenito su cijene svugdje postale previsoke, pogotovo za nas s niskom mirovinom, rekla je Šokota, dok nam je Ivan Čižmek ispričao kako se samostalno uvjerio da od zamrzavanja cijena zapravo nema ničeg.


– Nisu ništa napravili s ovim zamrzavanjem cijena. Išao sam baš u dućan i malo pogledao cijene, kratko nam je rekao Čižmek.


I dok većina građana smatra da im nova Vladina mjera neće biti od velike pomoći, postoji i dio građana koji objeručke prihvaća ograničenje cijena.


– S obzirom na to da su u ovoj Vladinoj mjeri većinom uključene neke osnovne namirnice, mislim da će nam svima biti bar malo lakše, a s obzirom na izuzetno visoke cijene – svaka pomoć dobro dođe, optimistično je izjavila Božica.