Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PRIMARNA ZAŠTITA

Pedijatri sve opterećeniji, roditelji s bolesnom djecom satima čekaju na pregled

Autor:

24.01.2023. 08:33
Pedijatri sve opterećeniji, roditelji s bolesnom djecom satima čekaju na pregled

Foto: PexelsVeć godinama goruća tema kako u Zadru tako i u ostatku Hrvatske je nedostatak liječnika za najmlađe – pedijatara. Budući da sve više starijih liječnika obavlja ovaj posao, a uskoro će otići u mirovinu, mladih liječnika manjka pa se postavlja pitanje tko će liječiti djecu?


Pedijatri su u Hrvatskoj pa tako i u Zadru, preopterećeni brojem pacijenata koji daleko premašuju dozvoljene upisne kvote, ali izbora nemaju, moraju upisati novorođenu djecu ili djecu koja, zbog nekih drugih razloga, ostanu bez izabranog liječnika.


Upozoravaju na brojne manjkavosti i nedostatke liječnici u svom radu, upravo iz razloga što su preopterećeni pa se i vrijeme pregleda po pacijentima smanjilo.
Na području Zadarske županije optimalno bi bilo da postoji 14 pedijatrijskih timova, no u samom Zadru ih je tek sedam, dok po jednog pedijatra imaju Benkovac i Biograd.


Pedijatri u strahu od previda


– Pedijatara je u Zadru malo, nedostaje ih, pritom mislim na pedijatrijske ambulante. Svaki pedijatar bi trebao imati oko 850, odnosno do maksimalno 950 upisanih pacijenata, a mi svi pedijatri u Zadru imamo i po 1500 upisane djece. Dogodi se nekad da pregledamo 90 do 100 djece u jednoj smjeni. Ja konkretno pacijentu mogu posvetiti između četiri i šest minuta, ističe dr.med. specijalistrica pedijatrije Martina Mikecin.


Dodaje kako je ranije bilo određeno da pregled novorođenčeta traje i do 40 minuta, no obzirom na velike gužve u ambulantama liječnici si više ne mogu priuštiti odvojiti toliko vremena za pregled djece. A to može dovesti do propusta. No ne greškom liječnika jer i oni su samo ljudi pa kada u jednoj smjeni moraju pregledati veliki broj djece mogu se dogoditi i propusti, odnosno da pedijatri nešto previde.


Zdravstveni sustav godinama zanemaruje ovaj gorući problem i radi se po principu ‘dok ide, ide’. No, riječ je o zdravlju i životima najmlađih i upravo bi se u ovom smjeru trebalo rješavati pitanje nedostatka liječnika pedijatara, ali i pedijatara specijalista kojih također manjka u zdravstvenim ustanovama.


Nedostaje specijalizanata pedijatrije


– Nedostaje pedijatara u ambulantama, u bolnici ih ima dovoljno. Problem je i dobne strukture liječnika u primarnoj zaštiti, kad oni odu u mirovinu mi nemamo spremne specijalizante da ih zamijene. Godinama traje devastacija primarne zaštite koja bi trebala biti temelj zdravstvenog sustava. Na djelu je nerad i urušavanje pa nije ni čudo da se ne mogu privući mladi liječnici, mišljenja je dr. Mikecin.


Problem nije od jučer, već u više navrata su se upravo roditelji u Zadru žalili kako ne mogu upisati djecu kod pedijatra jer su svi već daleko premašili limite po broju malih pacijenata, ali situacija se, nažalost, nije promijenila nabolje. Upozoravaju i liječnici koji uskoro odlaze u mirovinu na ovaj problem, no ništa se ne mijenja.


U sezoni kao što je primjerice ova, kada haraju gripa, razni virusi i dječje bolesti, pedijatri su iz dana u dan sve opterećeniji, a roditelji s bolesnom djecom satima čekaju na pregled. I ova priča se ponavlja godinama. Nitko, čini se, nema sluha uhvatiti se u koštac s rješavanjem ovog problema, a dotad će ispaštati liječnici i mališani.