Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NAKON STO GODINA

Oživljen Bukovčev lik vodi nas u prošlost

Autor: Matea Raguž

27.10.2022. 10:59
Oživljen Bukovčev lik vodi nas u prošlost

Foto: Filip GotovinaU prostorima Gradske straže otvorena je izložba u spomen na prvu samostalnu izložbu jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara Vlahe Bukovca.


Tako su u Gradskoj straži predstavljene fotografije, slike, razglednice, knjige, kao i novinski članci vezani za Bukovca. Ovim se događajem, u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Znanstvene knjižnice Zadar, ujedno obilježava i 138 godina od Bukovčeve izložbe u našem gradu. Osim toga, 2022. od dodatnog je značaja jer označava 100 godina od smrti ovog velikog slikara.


Vrelo događanja


– Htjeli bismo pokazati građanima da je Gradska loža u to vrijeme bila živo vrelo svih događanja. Koliko je Bukovčeva izložba bila važan događaj svjedoče i brojni novinski članci na tu temu koji su ovdje također predstavljeni, objasnio je autor izložbe i zaposlenik Znanstvene knjižnice Zadar Tomislav Blažević. Kao dokaz važnosti njegove izložbe svjedoči i to da se posjet Vlahe Bukovca u Zadru objavio i u zagrebačkom časopisu Vijenac.
Osim raznolike muzejske i knjižnične građe, svi su zainteresirani imali priliku doživjeti Bukovčev lik kojega je za ovu prigodu vjerno utjelovio Zadranin Milan Miočić Stošić.


Povratak u prošlost


– Nakon otvorenja izložbe vraćamo se u prošlost tako što će naš sugrađanin glumiti Bukovca, a mi smo nastojali da mu likom i odijelom bude što sličniji, kazao je Blažević.


Sama izložba traje do kraja mjeseca, a posjetitelji će moći doći svakim radnim danom od 9 do 14 sati, te subotom od 9 do 13 sati.


– Nadamo se dobrom odazivu. Već imamo najave studenata tako da se vjerujemo da će izložba biti prepoznata i posjećena, zaključio je Blažević.