Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

JUBILARNO IZDANJE

"Oporukom" počinje 30. Zadarsko kazališno ljeto

Autor: Antonia Vodan

20.06.2024. 14:41

Foto: ANTONIA VODANNa terasi Muzeja antičkog stakla najavljeno je jubilarno 30. Zadarsko kazališno ljeto koje će ove sezone trajati od 27. lipnja do 29. srpnja, a program će se odvijati na različitim lokacijama u gradu. Ovom su se prigodom okupile različite ličnosti iz zadarskog kazališnog miljea: redatelj Vinko Radovčić, članica Zadarskog plesnog ansambla Korina Oltran, glumica Ivana Buljan Legati, glazbenik i ravnatelj HNK-a Zadar Renato Švorinić, redatelj Zoran Mužić, glumac Davor Jureško, voditeljica marketinga HNK-a Zadar Nena Ninčević Mandić te dramska producentica Jadranka Svaguša.


Ovogodišnje Zadarsko kazališno ljeto otvara predstava »Oporuka«, pod redateljskom palicom Zorana Mužića. Mnogo toga ovu predstavu veže za početke Zadarskog kazališnog ljeta, točnije njegove prve dvije godine održavanja kada su u kultnim predstavama »Mušica« i »Kafeterija« igrali glumci koje ćemo, ponovo na okupu, gledati u »Oporuci«.


Identitetski teatar


– Ova predstava je sigurno nešto što se uklapa u tu matricu mediteranskog identitetskog teatra i ovdje je apsolutno logično mjesto za postavu takve predstave. Nastala je u koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i HNK-a u Zadru, s gostujućom kolegicom Ivanom Buljan Legati, s kojom nas veže ugodna i konstruktivna suradnja, kako i danas, tako i prije 28 godina, kad smo bili mladi i radili »Kafeteriju«. »Kafeterija« je s vremenom postala amblematska predstava jednog vremena. To je bila predstava obnove. 1996. godine, kad je Zadar liječio svoje ratne rane, takva jedna predstava se pokazala dobrim potezom i važnim kulturnim i kazališnim događajem. Nismo bez razloga i ovu predstavu probali postaviti kao omaž tom teatru, tom vremenu i tom žanru, prisjetio se redatelj Mužić početaka Zadarskog kazališnog ljeta te se osvrnuo na tim koji se okupio oko realizacije nove predstave »Oporuka« koja će premijerno biti prikazana 27. lipnja.
– Suradnici su autor glazbe Ivo Ivić, autor scenografije John Čolak, autorica kostimografije Sanja Jureško te dramaturg Filip Jurjević, koji je vrlo važan suradnik u ovom poslu jer je sklapao tekst zajedno sa mnom. Mi smo tu, meni se čini, obavili pošten posao. U predstavi glume Ivana Buljan Legati, Davor Jureško, Žana Bumber – to bi bio neki ansambl HNK-a Zadar, a iz Kazališta lutaka su tu Dragan Veselić, Tamara Šoletić, Dominik Karakašić i Mimi Zadarski. Tu se zakovitlala jedna ugodna, lijepa komedija od nekih sat i dvadeset minuta pa se nadam da će publika naći vremena, ljubavi i motiva posjetiti i pogledati predstavu i zabaviti se, zaključio je Mužić.


Povratnica na Zadarsko kazališno ljeto je glumica Ivana Buljan Legati koja u »Oporuci« igra lik Magdalene. Glumica Legati jasno se sjeća Zadarskog kazališnog ljeta prije gotovo trideset godina.


– Kako ja na sve reagiram iz emotivnog ključa, onda ne mogu ovom pristupiti nego tako. Uopće taj raspon vremena i to sortiranje nekih emocija, sentimenata i svega onoga što je bilo onda i što je sada. Ono što je lijepo, je što sam zatekla jednak entuzijazam, jednaku partnersku igru, volju i želju da se ova predstava napravi. Zoran, Davor i ja sjećamo se tih sentimentalnih fotografija koje izlaze iz tog doba. Naravno da danas nije više to vrijeme, ali mislim da ovo vrijeme u svojim izazovima može biti jednako kvalitetno i dobro, što se nadam da će ova predstava, s njezinim predivnim ansamblom utvrditi. Zahvaljujem se izuzetno HNK i njegovim djelatnicima i suradnicima na ovom pozivu. Jedva čekam da predstava izađe, kazala je Buljan Legati.


Ratne godine


Njezin kolega Davor Jureško, koji je također bio jedan od protagonista početaka Zadarskog kazališnog ljeta, osvrnuo se na premijere u kojima je igrao u ratnim godinama.


– Lijepo je da se svi sjećamo legendarne Kafeterije, ali moramo se sjetiti da je prije toga, ‘95. godine bila legendarna »Mušica« u kojoj sam ja igrao Ruzzantea, a Ivana je igrala moju Betiju. Tu je napravljen temelj ovog Zadarskog kazališnog ljeta. Premijeru smo igrali večer pred operaciju Oluja. Bilo je svega dvadeset hrabrih budala u gledalištu. Malo je ljudi bilo, znali smo, naravno, što će se dogoditi ujutro. Nakon te premijere, jedno petnaest dana dok se sve ne stabilizira smo bili svatko na svoju stranu, onda smo se vratili igrati tu predstavu. Tada su stvoreni krasni uvjeti i temelji da bi se moglo napraviti Zadarsko ljeto. Od onda je sve funkcioniralo kako treba, sve do danas. Ja sam prije trideset godina kao Ruzzante molio svoju Betiju, u koju sam bio zaljubljen, da me ne ostavi, a sad nakon trideset godina Ivana igra takvu ulogu da je ja ne mogu vidjeti na oči. Ja se sjetim te Betije pa kažem »nisi me ni onda htjela, nećeš me ni sada«, obratio se Jureško u šali svojoj kolegici, a u istom tonu je i završio svoje obraćanje.


– Kako gledam stalno ove konferencije o nogometu na televiziji, onda vam prema tom primjeru mogu reći da se dobro osjećam, da smo zdravi i da ćemo svi zajedno ostaviti srce na terenu. Nadam se da će navijači, odnosno publika biti na našoj strani, našalio se Jureško.


Uz »Oporuku«, u sklopu Zadarskog kazališnog ljeta igrat će se brojne predstave, a jedna od njih djelo je Zadarskog plesnog ansambla. Radi se o predstavi »Kako je Potjeh tražio istinu«.


– Režiju potpisuje Marija Šarić Ban. Koreografiju potpisuje Sandra Petrovski, a glazba u predstavi je od benda Krijest, tako da je baš vibranto. Svi mi plesači smo jako uživljeni u ovu predstavu, priču i atmosferu. Svake godine se mijenja postava mladog ansambla, dok glavne uloge nose profesionalci i stariji članovi ansambla. Predstava je i plesna i dramaturška, tako da je jako pristupačna publici. Često je izvodimo za škole. Valja spomenuti da se ove godine obilježava 150 godina od rođenja Ivane Brlić Mažuranić, tako da nam je jako drago što ćemo izvoditi tu predstavu i tim povodom, rekla je plesačica Korina Oltran.


Koprodukcija


Jedna od predstava koju će Zadrani moći uskoro pogledati je i autorsko djelo redatelja Vinka Radovčića koje nosi naziv »Kamo idemo, tata?«.


– Drago mi je da ćemo i ove godine imati premijeru koprodukcije između Drame plus i HNK-a Zadar. »Kamo idemo, tata?« je moj autorski projekt koji radim s jednim mladim, izuzetno talentiranim glumcem koji igra ulogu oca koji odgaja svoje dvoje hendikepirane djece. Izuzetno zahtjevna forma, to je jedna monodrama. Nadam se da će zadarska publika dobiti jednu zanimljivu predstavu, izjavio je Radovčić.


Konačno, ravnatelj HNK-a Zadar Renato Švorinić, inače i sam jazz glazbenik, predstavio je i nadolazeći Zadar jazz & blues festival.


– Zadarsko kazališno ljeto slavi trideset godina, a jazz festival slavi deset godina. Imamo zanimljiv postav. Otvaramo taj festival s velikom zvijezdom, Omarom Hakimom koji je nastupao sa Stingom. On dolazi u Zadar zajedno sa svojom suprugom Rachel Z. Nakon toga je Raphael Wressnig i zadnji dan Lehmanns brothers iz Pariza, jedan izvanredan jazz band koji je po prvi puta u Hrvatskoj, najavio je Švorinić.