Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Das Supertalent auf Deutsch 2023

Održano regionalno natjecanje učenika i studenata njemačkog jezika

Autor: Portal ZL

12.12.2023. 12:12
Održano regionalno natjecanje učenika i studenata njemačkog jezika

Foto: Nada NekićU četvrtak, 7. prosinca 2023. u 18.00 sati u pedblagdanskom ozračju i veselom raspoloženju svih sudionika održan je drugi po redu supertalent šou za učenike i studente njemačkog jezika kojeg je organizirao KDV Ogranak Zadar.  Društvo učitelja i profesora njemačkog jezika ovim natjecanjem želi potaknuti učenike i studente na usavršavanje znanja njemačkog jezika, razvijanje jezičnih kompetencija te promovirati njemački jezik i istaknuti njegovu važnost u našoj regiji.


Radi se o zanimljivom natjecanju na kojem su učenici i studenti oduševili publiku svojim kreativnim razigranim nastupima, pokazali znanje i jezične vještine koje su stekli u svojim obrazovnim ustanovama. Sudjelovali su učenici i profesori OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Krune Krstića, OŠ Zadarski otoci, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Franka Lisice Polača, OŠ Starigrad, OŠ Petra Zoranića Jasenice, Turističko ugostiteljske škole Šibenik, te studenti i profesori Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru.


Stručno povjerenstvo svaki je pojedini nastup bodovalo prema kriterijima: jezični i vokalni izričaj, scenski nastup, umjetnički dojam i kreativnost te su na kraju zbrojem bodova odlučili tko su finalisti ovog natjecanja u tri kategorije (I. kategorija: učenici 3.-5. razreda, II. kategorija: učenici 6.-8. razreda i III. kategorija: Srednje škole i Sveučilište.
Natjecanje se održalo u polivalentnoj dvorani prekrasne Providurove palače koja je bila popunjena do zadnjeg mjesta. Kroz 23 odlične izvedbe na njemačkom jeziku sudjelovalo je gotovo 80 učenika i studenata iz 10 spomenutih obrazovnih ustanova Zadarske i Šibensko-kninske županije i svi su htjeli biti supertalent ovog natjecanja važnog za sve koji uče i podučavaju njemački jezik.Dobitnici nagrada su:


  1. KATEGORIJA: 1. “Wenn sie tanzt”, učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje,

mentorica Ivka Šarlija, prof.


  1. Eine ungewöhnliche Deutschstunde, učenici OŠ Petra

Preradovića, mentorica Nediljka Nekić, prof.


  1. “Stadtbummel”, učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje,

mentorica Ivka Šarlija, prof.


  1. KATEGORIJA: 1. “Tanabata” , OŠ Franka Lisice Polača

mentorica Marija Smolić-Ročak, prof.


  1. “Lieblingsmensch”, učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje,

metorica Ljiljana Medić, prof.


  1. “Auf der Mauer, auf der Lauer”, učenici OŠ Šime Budinića,

mentorica Nada Nekić, prof.


III. KATEGORIJA: 1. “Fieber”, maturanti Turističko-ugostiteljske škole Šibenik,


mentorica Danijela Badžim, prof.


  1. Muss nur noch kurz die Welt retten“, studentica Odjela za

germanistiku Sveučilišta u Zadru,


mentorica Marijana Jeleč, prof. dr.


  1. “Erlkönig”, studenti Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru,

mentorica Marijana Jeleč, prof. dr.Također je važno istaknuti trud profesorica mentorica koji su svojim angažmanom i radom sa natjecateljima te odličnom suradnjom pridonijele uspjehu ovog natjecanja. To su: prof. dr. Marijana Jeleč, prof. Danijela Badžim, prof. Nediljka Nekić, prof. Marija Smolić-Ročak, prof. Marina Bais, prof. Marijana Vrkić, prof. Ljiljana Medić, prof. Ivka Šarlija, prof. Denisa Mandić Šegić, prof. Luca Knežević, prof. Ivana Baričević i prof. Nada Nekić.


Moderatori programa bili su naše nekadašnje učenice, a sada gimnazijalke, Ema Pelicarić i Isabel Ljoka te Lovre Magazin, učenik 8. razreda OŠ Šime Budinića koji su profesionalno odradili ovaj vrlo zahtjevan zadatak.


Osim natjecatelja i mentora tu su bili roditelji, prijatelji, učitelji i profesori njemačkog jezika te stručni žiri od četiri člana, prof. dr. Nikolina Miletić, docentica i zamjenica pročelnice Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru, prof. Jelena Bujas Grubar i prof. Marina Bais, voditeljice Županijskih stručnih vijeća OŠ i SŠ te prof. Ivka Šarlija, članica Državnog povjerenstva na natjecanju u znanju njemačkog jezika kao i predsjednica Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika, dr. sc. Irena Horvatić Bilić koja nas je ugodno iznenadila svojim gostovanjem te je na kraju proglasila pobjednike natjecanja i pohvalila rad Zadarskog Ogranka.


Svim sudionicima su uručeni i pokloni koje su, uz promotivne materijale i pobjedničke nagrade za ovo događanje osigurali KDV, Njemačko Veleposlanstvo Zagreb, Austrijski kulturni forum te izdavačke kuće Školska knjiga, Alfa i Profil Klett. Cilj aktivnosti bio je potaknuti i motivirati na učenje njemačkog jezika te istaknuti njegov značaj i prednosti učenja, nagraditi trud i znanje kao i pokazati svima kako razgovarati, recitirati, pjevati i glumiti na njemačkom jeziku može biti jednostavno, lijepo i zabavno! Bila je to predivna predblagdanska večer koja je odličan primjer učenja kroz zabavu te će mnogima vjerujemo ostati u lijepom sjećanju!


Čestitke pobjednicima i dobitnicima nagrada na uspjehu kao i svima koji su se prijavili i ohrabrili sudjelovati na ovakvom natjecanju, a vjerujemo kako će KDV Ogranak Zadar i iduće godine tragati na novim talentima i znalcima njemačkog jezika!