Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SKUPŠTINA

Održani seminar HUOJ-a pobio Longinove tvrdnje o provedbi covid mjera

Autor: Marina Vlakić

01.12.2022. 12:34
Održani seminar HUOJ-a pobio Longinove tvrdnje o provedbi covid mjera

Foto: Arif SitnicaNa sjednici Županijske skupštine ovoga utorka čuo se nesvakidašnji podatak o tome kako je u velikoj vijećnici Zadarske županije nedavno održan seminar Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ). Nezavisni vijećnik Davor Čerkuč župana Božidara Longina pitao je kako to da je za ovu udrugu bilo dovoljno prostora, a za vijećnike ne.


– Otkad prostorije Županije služe za promociju djelatnika Županije? Znači li to da mi koju smo članovi nekih udruga također možemo koristiti prostorije Županije? Župane, zašto stalno izbjegavate snimanje sjednica Županijske skupštine, postoji li neka potreba da nas medijski izolirate?, pitao je vijećnik.


Provjerili smo ovaj podatak te na službenim internetskim stranicama Županije doista naišli na fotografije seminara HUOJ-a koje su otkrile kako je velika vijećnica tada bila puna ljudi. Županija ih je objavila ne misleći da bi ovo mogla biti jedna od glavnih rasprava na sjednici Skupštine, bolje reći dokaz oporbenim vijećnicima da se sjednice Skupštine ne održavaju u Domu županije jer bi se tamo trebale snimati, kao što je župan i obećao.


Glasnogovornica – predsjednica udruge
Naime, pod naslovom »Održana edukacija o protokolu i odnosima s javnošću« objavili su izvještaj sa seminara ove udruge održan 12. studenog na kojemu je jedna od predavačica bila – glasnogovornica Županije Vlatka Vučić Marasović.


Ona je predsjednica dalmatinske podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću, što je i bio razlog pitanja vijećnika Čerkuča zašto onda i županijski vijećnici koji su članovi nekih udruga ne bi mogli koristiti ovaj prostor.


A da je prostor doista ustupljen udruzi glasnogovornice Vučić Marasović potvrdila je i sama Županija u priopćenju sa seminara u kojemu navodi da je »u organizaciji Dalmatinske i Primorsko-istarske podružnice HUOJ-a u Domu Zadarske županije održana edukcija o protokolu i odnosima s javnošću« te kako se na njoj – okupilo više od 50 sudionika!


A vijećnika u Županijskoj skupštini ima 38. Zbrojimo li ostale nazočne na Skupštini – župana, zamjenika, pročelnike i novinare – dobijemo tek nešto malo veću brojku. Zašto se onda sjednice ne održavaju u velikoj vijećnici?Stojanov: To su priče za malu djecu


Predsjednik županijske organizacije HNS-a, Milan Stojanov, kaže kako je odgovor samo jedan – temeljem prethodnog dogovora sa Županijske skupštine, sjednice bi se morale snimati:


– U vrijeme dok je predsjednik Županijske skupštine bio Antonio Vučetić donesena je odluka i prihvaćen prijedlog SDP-a o tome da se sjednice snimaju te da će se one, zbog tehnologije koja tamo može biti postavljena, održavati u velikoj vijećnici. Upravo je ta najava snimanja jedini razlog zašto se sjednice Skupštine ne održavaju u velikoj vijećnici, sve ostalo su priče za malu djecu.


Jer, podsjetit ću na jednu činjenicu, u vrijeme pandemije korone, u Centru u Poličniku u kojoj se održavaju sjednice Skupštine između nas vijećnika su razmaknuli stolice i bili smo na udaljenosti koje su zahtijevale covid mjere, međutim na zadnji sjednicama su nas stavili za stolove i smjestili sasvim jedne do drugih. Dakle, i budali je jasno da korona nije razlog neodržavanja sjednica u Domu županije, već je isključivo razlog snimanje koje župan očito želi izbjeći, kaže Stojanov.


Da korona nije razlog održavanja sjednica u Poličniku, potvrđuje i odgovor iz Županije. Naime, odgovarajući na naš upit županu zašto je seminar s ovoliko gostiju odobren u prostorijama županijske vijećnice, a nije odobreno održavanje sjednice Skupštine, glasnogovornica Vlatka Vučić Marasović napisala je da – covid mjere više ne postoje i sva događanja se mogu normalno odvijati!


«Covid mjere više ne postoje«


A upravo je covid razlog na kojega se župan poziva pravdajući se zašto se sjednice i dalje održavaju u Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku. Naime, evo što stoji u odgovoru Županije.


– Sjednice Županijske skupštine održavaju se u Centru za razvoj u Poličniku zbog većeg prostora i boljih uvjeta za rad, kako vijećnika tako i novinara. Uz to, na raspolaganju je veliko parkiralište. Inače, covid mjere više ne postoje i sva događanja se mogu normalno odvijati, kaže Vučić Marasović.


Nakon ovakvog priznanja županijski vijećnici zasigurno će opet inzistirati na održavanju sjednica u velikoj vijećnici Zadarske županije, čime bi javnost konačno dobila uvid u rad vijećnika, ali i župana i njegovih suradnika.