Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

tradicionalna »Glazbena večer«

Održan godišnji koncert učenika Glazbene škole »Blagoje Bersa«

Autor: Đurđa Baljak

26.05.2023. 17:22
Održan godišnji koncert učenika Glazbene škole »Blagoje Bersa«

Foto: Mate KominaEntuzijastični i marljivi učenici Glazbene škole »Blagoje Bersa« prije mjesec dana su održali u Kneževoj palači »Smotru učenika glasovira« u povodu Županijskih dana, a sinoć u HNK-u tradicionalni godišnji koncert pod nazivom »Glazbena večer«. Na koncertu su nastupili članovi malog zbora Bersići i mješoviti zbor škole, ali i gudački orkestar te solisti na različitim instrumentima.


Većina učenika, koji su sudjelovali, osvojili su nagrade na 61. međužupanijskom i državnom natjecanju, ali i na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika »Daleki akordi« i 19. međunarodnom gudačkom natjecanju »Rudolf Matz«. U okviru toga je nešto više otkrila ravnateljica Branka Višić Karavida.


Spoj glazbe i plesa


– U našim tradicionalnim »Glazbenim večerima« želimo pokazati publici što smo sve to radili u jednoj tekućoj godini. Učenici su marljivo vježbali tijekom cijele godine, a pripremili su raznolik program koji ne uključuje samo klasičnu glazbu, nego i izlete u nešto zabavnije vode.

Dakle, riječ je o jednom šarolikom programu koji je prilagođen publici. Svi učenici koji su sudjelovali imali su audiciju pred stručnom komisijom koja je odabrala program za ovaj. Međutim, imali smo jako puno učenika koji su bili na natjecanjima, pa su oni zapravo činili veći dio izvođača, a nastupilo je više od sto učenika, započela je ravnateljica Višić Karavida.


Glazbena škola »Blagoje Bersa« predstavlja obrazovnu instituciju koja u svom programu spaja glazbu i ples.


– S obzirom na to da pored glazbenih programa imamo i programe plesne umjetnosti, održat ćemo 6. lipnja još jedan nastup u HNK-u. Tada će naši učenici predstaviti publici svoje vještine u klasičnom baletu, ali i suvremenom plesu.


Nastupit će i naši učenici iz Područnog odjela Preko, gdje također imamo plesni program, najavila je ravnateljica Višić Karavida te istaknula kako njihovu školu na godišnjoj razini upisuje oko 440 učenika, uključujući osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.


Povijest školeDanašnja glazbena škola neprekinuto živi, djeluje i razvija se u Zadru punih 60 godina. Svečano je osnovana 17. veljače 1946. Na toj je svečanosti govorio prof. Šime Dunatov, a obnovljeni KUD P. ZORANIĆ otpjevao je himnu. Upisano je oko 100 učenika.


Prvi ravnatelj bio je prof. Šime Dunatov, tajnik Dragutin Tvrdeić. Škola je imala 4 odjela: za glasovir, gudače, gitaru, puhače te pjevanje. Dana 30. siječnja 1948. na mjesto ravnatelja dolazi prof. Nikola Jerolimov, a na mjesto tajnice Marija Tomasović.


Škola je već tada, od svog osnutka, bila i osnovna i srednja (postoji rješenje od 18. ožujka 1949. prema kojem se odobrava rad potpunoj desetorazrednoj muzičkoj školi u Zadru, da bi kasnije (rješenjem od 27. prosinca 1962.) bila samo osnovna. Od 16. prosinca 1965. nosi ime uvaženog hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.