Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ZA KRAJ SIJEČNJA

Odgođena sudska rasprava Surać - Bajlo

Autor: Vanja Mirčeta

07.11.2022. 16:54
Odgođena sudska rasprava Surać - Bajlo

Foto: Arhiva ZLSudska rasprava na Općinskom sudu u Zadru u kaznenom predmetu protiv Jakova Suraća, bivšeg nogometaša NK Zadra, danas poduzetnika, za nanošenje teške tjelesne ozljede Hrvoju Bajlu, vlasniku jednog zadarskog internetskog portala u lipnju 2018. godine na Branimirovoj obali, zakazana za 7. studenog 2022. godine odgođena je zbog nepotpune dokumentacije koju je sutkinja Mitra Meštrović zatražila na posljednjoj raspravi održanoj 9. rujna 2022. godine.


Naime, nakon te rasprave u sudskom spisu sada stoje vještačenja vještaka Vladimira Šišljagića koji je imao uvid u sve dokaze u postupku, vještačenje vještaka Josipa Škavića i vještakinje Kristine Potočki koje je kombinirano sudsko-medicinsko i radiološko vještačenje te posljednje, radiološko vještačenje doc. dr. sc. Tatjane Rotim od 13. srpnja 2022. godine koji su po svojim zaključcima suglasni.


Dakle, u sva tri vještačenja utvrđeno je kako Hrvoju Bajlu u lipnju 2018. godine nije nanesena teška tjelesna ozljeda od strane okrivljenog Jakova Suraća. Konačno, u spisu se nalazi i očitovanje vještaka Mayera od 9. svibnja 2022. koji u posljednjoj rečenici navodi: “Ne propitujem ispravnost očitanja snimke koje je proveo vještak kirurške struke jer za takvo što nisam kompetentan…” Prema tome, pored tri suglasna vještačenja u spisu se nalazi i očitovanje i vještaka Mayera koji nije koristio RTG snimku da ne osporava zaključke vještaka Šišljagića.
Sutkinja Meštrović je u skladu sa svim prikupljenim dokazima, odnosno i posljednjim vještačenjem doc. dr. sc. Tatjane Rotim, koje je isključilo nanošenje teške tjelesne ozljede Hrvoju Bajlu od strane Jakova Suraća, odlučila do sljedeće rasprave još pribaviti i dopunska mišljenja troje vještaka, Davora Mayera, Vladimira Šišljagića i Tatjane Rotim vezano uz okolnost intenziteta, odnosno sile kojom je kritične prigode okrivljenik utjecao na oštećenika te je li uslijed toga postojala mogućnost nastanka teške tjelesne ozljede kod oštećenog te utvrđivati je li spornog dana postojao pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede. Oštećenik Hrvoje Bajlo, kako je istaknula sutkinja Meštrović, bio je izočan novoj sudskoj raspravi koja je krenula u veljači ove godine.


– Rasprava zakazana za 7. studenog 2022. godine odgođena je budući sutkinja Meštrović nije u traženom roku zaprimila među ostalima i očitovanje sudsko – medicinskog vještaka Davora Mayera, kazao je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, Davor Dubravica.


Sljedeća rasprava na Općinskom sudu u Zadru, kada se očekuje i posljednji dokaz koji nedostaje u ovom slučaju, zakazana je za 31. siječnja 2023. godine.