Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

INFO DAN PROGRAMA EU

Obzor Europa nudi nam i više prilika nego ih možemo iskoristiti

Autor: ZL

25.10.2022. 20:54
Obzor Europa nudi nam i više prilika nego ih možemo iskoristiti

Foto: Sveučilište u ZadruAgencija za mobilnost i programe EU organizira danas je na Sveučilištu u Zadru organizirala Info dan Obzor Europa, na kojemu su predstavljene osnovne karakteristike programa, pravna i financijska pitanja vezana uz njega, kao i Nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU-a.


Obzor Europa je Okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine te jedan od ključnih instrumenata Unije za jačanje Europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti, usmjeravanje i ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, europskog oporavka, pripravnosti i otpornosti. To ga čini najambicioznijim te ujedno i najvećim transnacionalnim okvirnim programom za istraživanje i inovacije u svijetu.


– Kada se kaže da program ima na raspolaganju 97 milijardi eura, jasno je da ima mjesta za sve projekte. Nemojte biti bezidejni i ukočeni, budite poduzetni i donosite nove ideje. U ovom programu najviše me oduševljava transfer tehnologija, odnosno pretvaranje znanja u konkretne proizvode i procese. Naše sveučilište poniklo je iz društveno-humanističkih znanosti, no ovim programom omogućava se multidisciplinarnost i interdisciplinarnost znanstvenicima svih područja. Za dva tjedna potpisujemo novi ugovor za EU-CONEXUS, alijansu osam europskih sveučilišta, no svoju umreženost možemo učvršćivati sa svim znanstvenim institucijama EU, poručila je u pozdravnoj riječi rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Program su nazočnima predstavili dr. sc. Ana Butković, voditeljica Odjela za pripremu, praćenje i provedbu znanstvenih i tehnologijskih programa u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ivana Puljiz, pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU u području znanosti.


– Kao zemlja do sada smo imali dobre rezultate, ali sukladno prilikama koje se otvaraju napa je misija intenzivno, interakcijom sa sveučilišnom zajednicom, osnažiti međusobnu suradnju, iskoristiti prilike koje su na raspolaganju. Mnoštvo je prilika koje ipak nisu svima poznate i zato vam želimo biti na raspolaganju ne samo u programu Obzor Europa, nego i Erasmus+ i drugim inicijativama. Hrvatska zemlja s puno prilika, možda više nego ima kapaciteta i ideja, brojni su formati u koje se možete uključiti, rekla je Puljiz.


Prezentirani su savjeti o tome kako napisati dobar projektni prijedlog te pravni i financijski aspekti prijave i provedbe projektnih prijedloga, područja Širenja sudjelovanja i jačanja Europskog istraživačkog prostora te djelovanja Marie Skłodowska – Curie akcija (MSCA) kao i Europsko istraživačko vijeće (ERC). U drugom dijelu dana održane su paralelne sesije na kojima su predstavljena različita područja Programa (klasteri Kultura, kreativnost i uključivo društvo i integracija društveno-humanističkih znanosti, Zdravlje, Klima, energija i mobilnost, Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš itd.)