Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

580 tisuća eura

OB Zadar primila vrijednu donaciju, SPECT/CT uređaj

06.04.2023. 12:16
OB Zadar primila vrijednu donaciju, SPECT/CT uređaj

Foto: Arif SitnicaVrijedna donacija, SPECT/CT uređaj, uručen je danas OB Zadar uoči Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. travnja. Novi uređaj financiran je sredstvima Ministarstva zdravstva u iznosu od 580 tisuća eura, a služit će za potrebe pacijenata Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu, čija je primjena danas dio algoritma većine nuklearno medicinskih pretraga koje se izvode na Odjelu za onkologiju i nuklearnu medicinu zadarske Bolnice.


Ovaj dijagnostički hibridni uređaj u kojem je mistijska tomografija povezana s kompjuteriziranom tomografijom omogućava da se jednom pretragom dobiju informacije koje bi se inače dobile iz dvije različite pretrage te tako omogućava točnu anatomsku lokalizaciju lezija koje imaju patološki metabolizam čime se poboljšava kvaliteta pretrage i ubrzava vrijeme za cjelokupni dijagnostički postupak za pacijente, a što je važno kod onkoloških pacijenata.


Dodatna oprema ovog uređaja je i novi nuklearno medicinski kabinet koji omogućava precizni i siguran rad inženjera i fizičara, a aparat za mjerenje radioaktivnog joda precizno određuje dozu u liječenju hipertireoze.
– Posljednjih godina, zahvaljujući Ministarstvu zdravstva, zadarske županije, Grada Zadra, ali i EU fondovima u Bolnici smo nabavili velik broj uređaja. Uređaj SPECT/CT na Odjelu za onkologiju ubrzat će dijagnostičke pretrage pacijenata, a time podižemo i razinu zdravstvene zaštite, izjavio je Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar.– Ima simbolike u predstavljanju novog i vrijednog uređaja, budući da je sutra Dan zdravlja. Prisjećamo se kako smo već pet godina u ovoj Poliklinici kada smo upravo u ovoj dvorani i održali svečanu sjednicu Županijske skupštine.


Mnogi nam tada nisu vjerovali da ćemo uspjeti, da se nikada neće napraviti Poliklinika, a danas imamo ustanovu u kojoj se mogu napraviti sve pretrage na jednom mjestu, a to ima rijetko koji grad u Hrvatskoj. Kada je riječ o opremi u OB Zadar već je utrošeno preko 50 milijuna eura, kazao je župan Božidar Longin, zahvalivši se Ministarstvu te dodavši kako se posebna pažnja u županiji posvećuje zdravstvu.


Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Silvio Bašić, zadovoljan je što je zadarska Bolnica dobila ovaj vrijedan uređaj.


– Ovaj uređaj će unaprijediti pretrage za onkološke, kardiološke, endokrinološke pacijente… i podići nivo kvalitete rada zadarske Bolnice. Istina je kako se u zadarsko zdravstvo posljednjih godina puno uložilo, od strane Ministarstva, Županije, Grada, iako ima prostora za daljnji napredak, a toga ne bi bilo da nema kvalitetnih ljudi koji ovdje rade.


Zadarska bolnica izvan je svog ranga i uz bok stoji nekim od najboljih hrvatskih bolnica. Nadam se kako ćemo kroz mjesec dana ponovno u Zadru imati novu donaciju, brodicu za hitni medicinski prijevoz pacijenata s otoka, izjavio je Bašić, ponosan što je i on bio djelatnik OB Zadar.