Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PAMETNI GRADSKI SUSTAV

Novi semafori u Jazinama omogućili olakšan protok prometa

Autor: Matea Guzalić

11.01.2023. 09:15
Novi semafori u Jazinama omogućili olakšan protok prometa

Foto: Arif SitnicaSemafori na dnu uvale Jazine napokon su prije nekoliko dana pušteni u rad, a radi se o semaforima na križanju Obale kneza Branimira, Ulice II. zasjedanja ZAVNOH-a, Ulice Petra Svačića i Trga kneza Višeslava te na raskrižju Obale kralja Tomislava i Ulice Marka Marulića.


Uz olakšan protok prometa koji je postignut ovim novim uređajima, došlo je i do rješavanja starog problema u kojem je semafor kod ‘Lipotice’ iz smjera Branimirove obale istovremeno pokazivao zeleno svjetlo za pješake i vozila, što je zbunjivalo građane.


Radovi na raskrižju kod ‘Lipotice’ sastojali su se od demontaže kompletne semaforske opreme te postavljanja nove, a ujedno su i dio projekta modernizacije 17 gradskih raskrižja koja će, uz pomoć postavljenih kamera, biti povezana u novi centar za upravljanje prometom na Bokanjcu.
Ovi radovi su dio 9,9 milijuna kuna vrijednog projekta implementacije tzv. pametnog prometnog sustava koji je početkom 2022. ugovoren s tvrtkama KING ICT i Semafor u sklopu EU projekta »Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru – ITS«.


– U tijeku je projekt uspostave prve faze inteligentnog transportnog sustava (ITS). Na 17 semaforiziranih raskrižja, uključujući i raskrižje u Jazinama, izvodi se sustav svjetlosne signalizacije (semafori), sustav elektroinstalacija i komunikacija, informacijski sustav, sustav video nadzora prometa u svrhu upravljanja prometom putem centralnog nadzornog i upravljačkog sustava tzv. Gradskog centra za kontrolu prometa grada Zadra, objasnila je Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnice Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.


– Kroz sustav će se upravljati prometom s ciljem povećanja opće razine sigurnosti prometovanja, optimizacije prometa, kao i minimiziranja gužvi, što posljedično doprinosi smanjenju negativnih utjecaja prometa na okoliš. Centralni sustav predstavlja i temelj razvoja prometnog sustava grada Zadra u budućnosti, zaključila je Mikulec Perković.


Uz nove semafore, u Jazinama se radi i na modernim informacijskim zaslonima koji će, kako najavljuju u Upravnom odjelu za EU fondove, biti pušteni u rad u ožujku ove godine.


– Svrha programibilnih informacijskih zaslona je obavještavanje sudionika u prometu o stanju prometa na prometnicama grada Zadra, opet sa svrhom povećanja sigurnosti sudionika u prometu, kazala je Mikulec Perković.