Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

organizatorica zadarskog prosvjeda

Ne želimo da država dijeli našu djecu

Autor: Marina Šaponja

22.03.2023. 14:42
Ne želimo da država dijeli našu djecu


Dječji doplatak nije socijalna mjera, veća pravo svakog djeteta, moto je građanske inicijative »Za djecu« koja će 22. travnja u 18 hrvatskih gradova organizirati mirni prosvjed.


O ukidanju cenzusa na pravo na dječji doplatak već se dugo priča, no vladajući šutke prelaze preko toga. Na ovu temu već su i održani razgovori u Ministarstvu demografije, no rečeno je tek kako se ide u povećanje dječjeg doplatka, ali ne i u ukidanje cenzusa.


Antonia Lovrić, organizatorica prosvjeda u Zadru kategorički ovo odbija i ističe.
– Ne želimo da država dijeli našu djecu, dječji doplatak trebaju primati svi! Unatoč visini primanja, nije u redu da moje dijete prima doplatak, a susjedovo ne prima jer on možda ima malo veću plaću, govori Lovrić.


Ovo je i jedna od poruka koja će se hrvatskoj Vladi uputiti s prosvjeda, a ujedno i jedna od demografskih mjera, budući da imamo sve manji broj djece.


– Tražimo izmjene Zakona o dječjem doplatku, ukidanje cenzusa, za svako dijete tražimo fiksni doplatak u iznosu od 100 eura. Za djecu s poteškoćama I. i II. stupnja tražimo doplatak od 150 eura, a za djecu s teškoćama III. i IV. stupnja u iznosu od 200 eura,priča ova Zadranka.


Prosvjed je u svih 18 gradova zakazan u isto vrijeme, u 16 sati, a u Zadru će se održati na Narodnom trgu. Organizatorica i ovim putem poziva roditelje da se odazovu prosvjedu u što većem broju kako bi se poslala jasna poruka vladajućima.


– Želimo pokazati političarima da ne mogu i ne smiju raditi protiv većine naroda. Iza ove akcije ne stoji niti jedna politička opcija, niti se u budućnosti ima namjeru prikloniti… Nadam se kako ćemo političarima pokazati da mi kao narod bez njih možemo, ali da oni bez nas ne mogu, naglašava Lovrić.


Uz 18 gradova u kojima će se prosvjedi održati, Lovrić dodaje kako im se samoinicijativno pridružuju i ostali gradovi poput Delnica i Malog Lošinja.