Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

radnici na mukama

Nakon pokretanja štrajka, radnicima Luke Zadar vlasnik prestao davati vodu!

Autor: Nina Vigan

22.03.2024. 08:19
Nakon pokretanja štrajka, radnicima Luke Zadar vlasnik prestao davati vodu!

Foto: Arhiva ZLZaposlenici Luke Zadar, koncesionara teretne luke Gaženica, u utorak su stupili u štrajk. Od sedam sati su obustavili iskrcaj i ukrcaj tereta, no nastavit će s privezom i odvezom brodova u gradskoj luci i Putničkoj luci Gaženica jer, kako su kazali, to neće zaustavljati zbog ljudi koji žive na otocima i zbog sigurnosti samih otoka.


Podsjetimo, Sindikat prometa i veza Hrvatske najavio je pokretanje štrajka nakon neuspješnog postupka mirenja u kojem je Uprava Luke Zadar odbila prihvatiti aneks kolektivnog ugovora.


S obzirom na inflaciju i veliki porast troškova života, radnici su tražili da se dogovori aneks kolektivnog ugovora za povećanje osnovice za obračun plaća. Od Uprave su tražili fiksni iznos od 200 eura bruto, no u Luci Zadar ponudili su im samo 30 eura za topli obrok.
Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak, obavijestio nas je kako se vodi rasprava na Županijskom sudu o opravdanosti štrajka. Međutim, kako nam je kazao, radnicima se prestalo davati vodu koju su inače dobivali u bocama.


– U Luci Zadar su radnici stvarno na mukama, jer znate što se desilo?! Desilo se to da im je vlasnik onemogućio vodu, da ne mogu ni vodu koristiti. Mi smo bili tamo, a sad će oni ići na Lučku kapetaniju da se vidi što je.


Sutra je presuda sa Županijskog suda, ali koja je to ljudskost da ljudima ne daješ vodu. Ne znam više što da kažem… Tamo su ljudi, bez vode i ja to stvarno ne mogu vjerovati, kazao je Lisičak.