ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

izniman razgovor

Najbolji europski glumac 2022., Zlatko Burić Kićo, gostovao u Kino Zoni

Autor: Portal ZL

08.10.2023. 13:48
Najbolji europski glumac 2022., Zlatko Burić Kićo, gostovao u Kino Zoni

Foto: Kino ZonaU petak, 06. listopada, zadarska kinoteka Kino Zona, u suradnji s Clubture network i Studio Artless održala je projekciju filma “Mekani brodovi” i ugostila Zlatka Burića Kiću, istaknutog člana Kugla glumišta i dobitnika nagrade Europske filmske akademije za najboljeg glumca 2022. Po završetku filma upriličen je izniman razgovor s g. Burićem kojeg je moderirala koautorica filma, Ana Janjatović Zorica.


Donosimo osvrt gđe. Janjatović Zorica na razgovor: U filmu se uz obilje izvornih materijala i bučne glazbe vješto isprepliće multiperspektivna priča o uzbudljivom izvaninstitucionalnom kazalištu u kojem se radilo „na život i smrt“- o postavangardnoj kazališnoj grupi Kugla glumište koja je djelovala sredinom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. stoljeća, u kojoj su, uz članove Kugla banda i druge aktere, surađivali Zorica i Burić.

Glumište je njegovalo estetiku totalnog teatra, narušavalo teatar kao „kocku“ s unaprijed odvojenom pozicijom gledatelja i stvarala „kuglu“ – teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju, u istoj ravni s publikom. Grupa je uspostavljala nehijarhijski oblik organizacije kazališne proizvodnje njegujući policentričnost izvora kreativnosti i skupno osmišljavala predstave.


Zlatko Burić Kićo je, uz vrhunski profesionalni glumački angažman, formativno i duboko povezan sa subvezivnom, alternativnom kulturom koja jezik pronalazi u avangardističkim postupcima i praksama, intuitivnom i eksperimentalnom djelovanju izvan i mimo predvidljivih postavki mainstreama.


Publika svjedoči kako im je film i susret s tako izuzetnom osobom bogate i zanimljive biografije otvorio nove spoznaje o prošlosti alternativne kazališne umjetnosti, o važnosti glazbe i filma kao impulsa i inspiracije za umjetničko stvaranje, trajnom sukobu etabliranih art krugova i svježeg promišljanja umjetnosti, na koncu i najviše – o slobodi stvaranja u više ili manje nesklonom okruženju ili baš njemu nasuprot.Usprkos višestrukim priznanjima Kugla glumište nije imalo adekvatan prostor za rad, čime se nalazilo u istoj situaciji u kojoj se kvalitetne kulturne i umjetničke inicijative i organizacije nezavisne scene diljem zemlje danas bore za „osvajanje“ prostora za stvaranje i održavanje autonomnog programa.


Projekcija i razgovor, bili su dio programa Clubture foruma, godišnjeg susreta članica saveza Clubture, udruga koje se bave suvremenom kulturom i kulurom za mlade. Forum je zamišljen kao kontinuirani transfer informacija, specifičnih znanja i vještina između organizacija nezavisne kulturne scene, zbog jačanje međusobnih partnerskih odnosa, te utjecaja na organizacijsku vidljivost prema donosiocima odluka i široj javnosti.