ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

uskrsno misno slavlje

Nadbiskup Zgrablić: Isus svojim uskrsnućem rasvjetljuje život i svaku tminu čovjeka

Autor: Vanja Mirčeta

09.04.2023. 13:29
Nadbiskup Zgrablić: Isus svojim uskrsnućem rasvjetljuje život i svaku tminu čovjeka

Foto: Arif SitnicaZadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić pred brojnim vjernicima na svetkovinu Uskrsa predvodio je koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stošije. Uskrs je najveći i najstariji kršćanski blagdan koji simbolizira pobjedu života nad smrti.


– Večer je početak noći i znak nove Pashe u kojoj Bog izvodi čudesno svoje djelo izbavljenja svoga ljubljenog naroda iz ropstva u slobodu, iz smrti u život. Isus svojom smrću ulazi u noć grijeha, straha, umiranja i rasvjetljuje život i svaku tminu čovjeka svojim uskrsnućem. Ovaj prvi dan je onaj dan koji, kako pjeva pjesnik u uskrsnom hvalospjevu, “dan koji nema zalaza”, jer je Dan Gospodinove pobjede, dan života u kojem i mi živimo, kazao je nadbiskup Zgrablić.


U propovijedi održanoj pred brojnim pukom govorio je i o Posljednjoj večeri u kojoj je Isus anticipirao potpuni dar sebe u muci i na križu, u slavi uskrsnuća; u dvorani u kojoj će učenicima darovati Duha Svetoga i povjeriti poslanje do nakraj svijeta i vremena.
– Učenici su u strahu jer nisu povjerovali Mariji Magdaleni o susretu s Isusom na uskrsno jutro. U “grobu svoga srca” su zbog nevjere, razočaranja i nepovjerenja. U tim okolnostima njegovi učenici, nakon što su Isusa napustili, zatajili i prevarili, “dođe Isus”, kaže sv. Ivan. Isus je sam izabrao svoje učenike.


Njegov je poziv neopoziv. Pozvao ih je k sebi ne zato što su dobri i jaki, nego zato što su slabi i maleni, bojažljivi i nevjerni i jer ga trebaju. Isus izabire svoje prijatelje kojih se nikad ne odriče i nikada ne napušta. Isus dolazi k učenicima u zaključanu sobu kroz zatvorena vrata jer je on sam Vrata. Stane u sredinu jer je pobjednik smrti i središte njihovog i svakog života. On je onaj koji razgoni svaki strah i tminu duše.


Jači je i od svakog grijeha i smrti. Uskrsli Isus staje u sredinu jer želi biti središte njihovog i svakog života. Isus i nama, kao i učenicima prve uskrsne večeri, pokazuje svoje ruke i bok, svoj novi identitet Uskrsloga. U njegovim uskrslim rukama snaga je Božja jer je Bog sve stavio u njegove ruke. U dlan te ruke urezao je naše ime i srasli smo s njegovim uskrslim tijelom i zato se zovemo kršćani. To su ruke iz kojih nas nitko i ništa ne može ugrabiti, istaknuo je zadarski nadbiskup.


Nastavio je, ukazujući kako su upravo Isusovo probodeno srce i bok izvor iz kojeg teče voda života koja gasi svaku ljudsku žeđ, iz kojeg izvire rijeka žive vode koja oplođuje, ozdravlja i oživljuje sve kuda protječe.


– Ovaj dan Isusovog uskrsnuća je dan koji je Gospodin za nas stvorio. Slaveći spomen njegove muke, smrti i slavnog uskrsnuća, sudjelujemo u onome što je Gospodin za nas učinio i veselimo se gledajući Gospodina koga prepoznajemo u uskrsnoj stvarnosti s nama: u njegovom mističnom tijelu Crkvi, u sakramentima, u zajedničkoj molitvi, u gladnima, žednima, progonjenima, bolesnima…


Njegova blizina, naša je radost i snaga. Ujedinjeni s Uskrslim kao trs s lozom, njegova je radost u nama i naša je radost potpuna, poručio je vjernicima nadbiskup Zgrablić poželjevši svim vjernicima radostan i blagoslovljen Uskrs.


Foto


Uskrsna misa u katedrali Sv. Stošije


avatar

Snimio: Arif Sitnica


09.04.2023. 12:45
Galerija

Foto: Arif Sitnica