Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

PU zadarska

Načelnik Dražina ima jednog zamjenika, a na plaći - dvojicu

Autor: Iva Bucić

24.08.2023. 09:24
Načelnik Dražina ima jednog zamjenika, a na plaći - dvojicu

Foto: Dino Stanin/PIXSELLIako načelnik zadarske Policijske uprave Anton Dražina ima samo jednog zamjenika, dvojica za to radno mjesto dobivaju punu plaću. Ivan Gambiraža više od godinu dana u javnosti se pojavljuje kao zamjenik načelnika PU zadarske, no za tu funkciju plaću još uvijek prima i njegov prethodnik Nikola Šindija.


Dražina je Šindiju je imenovao zamjenikom 2017. godine, a posljednji put u medijima se na toj funkciji pojavio početkom svibnja 2022. godine, kada je prisustvovao Danu policijske kapelanije Sv. Filipa i Jakova.


Nešto više od mjesec dana kasnije, u lipnju 2022. godine, na konferencija za medije povodom zapljene dva kilograma heroina i kilograma amfetamina kao zamjenik načelnika pojavljuje se Gambiraža, a od tada se i njegovo ime nalazi na službenoj internetskoj stranici PU zadarske.


Nema štete za državni proračun
Obojica su, dakle, istu funkciju obavljala još za vrijeme prošlog petogodišnjeg mandata načelnika Dražine, a kada je on na istu funkciju ponovno imenovan u rujnu 2022. godine, obojica su i dalje formalno ostala na funkciji zamjenika.


No u Policijskoj upravi zadarskoj ističu kako je sve po zakonu i da ovakvim postupanjem nije nastala nikakva šteta za državni proračun. Naime, Šindija je privremeno premješten u drugu ustrojstvenu jedinicu, a s obzirom na to da je premješten na poziciju koja podrazumijeva manju plaću, on prema zakonu ima pravo odabrati želi li primati veću plaću s prošlog radnog mjesta ili manju plaću koja dolazi s funkcijom koju sada obnaša.


– Sukladno odredbama Zakona o policiji, a zbog potreba službe od strane Ministarstva unutarnjih poslova donesena su rješenja o privremenom premještaju na radno mjesto zamjenika načelnika policijske uprave, dok je dotadašnji zamjenik privremeno premješten u drugu ustrojstvenu jedinicu, tumači glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.


U policiji se pozivaju na članak 73. Zakona o policiji, u kojem stoji da se policijskog službenika može po potrebi privremeno premjestiti najdulje na šest mjeseci, odnosno do povratka odsutnog policijskog službenika kojeg zamjenjuje.


Zamjena za odsutnog službenika


– Navedena odredba primijenjena je i u konkretnom slučaju te činjenica da je jedan policijski službenik premješten u zamjenu za drugog, odsutnog policijskog službenika, sama po sebi podrazumijeva da policijski službenik trajno raspoređen na radno mjesto zamjenik načelnika Policijske uprave zadarske (a privremeno raspoređen na drugo mjesto) ne obavlja poslove tog radnog mjesta, već poslove konkretno obavlja privremeno premješten policijski službenik, pojašnjava Ivana Grbin.


Zakon propisuje da premješteni policijski službenik ima pravo na osnovnu plaću ostvarenu na radnom mjestu s kojeg je premješten, ako je to za njega povoljnije.


– Spomenuta odredba postoji prvenstveno radi zaštite materijalnih prava policijskog službenika i u svrhu sprječavanja njegova dovođenja u nepovoljniji položaj u slučajevima kada je zbog potreba službe potrebno privremeno obavljanje poslova nekog drugog radnog mjesta, za koje je utvrđena manja plaća od one koju bi ostvarivao da obavlja poslove radnog mjesta na koje je raspoređen. Naime, drugačije postupanje bilo bi protivno osnovnim načelima radnog prava, ističe glasnogovornica.


Zbog toga glasnogovornica Grbin naglašava kako je netočno da Gambiraža i Šindija obavljaju isti posao. Iako obojica više od godinu dana primaju plaću za poziciju zamjenika načelnika PU zadarske, Grbin ističe da u konačnici nije nastala nikakva šteta za državni proračun te da je policija postupila po zakonu.