Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

IZVRSNI REZULTATi

Na zadarskom području boravilo 30 tisuća turista

Autor: Nikolina Lucić

03.05.2023. 09:09
Na zadarskom području boravilo 30 tisuća turista

Foto: Mate KominaUgodne temperature koje su nas pratile prvog svibanjskog dana za sobom su u staru zadarsku jezgru povukle mnoštvo turista iz cijeloga svijeta koji se u predsezoni odmaraju diljem županije.


Kako je već nekoliko puta istaknuto, ovogodišnja je predsezona započela bolje nego što je itko mogao očekivati, a pozitivan se trend nastavlja i dalje.


Produženi je vikend na području Zadarske županije, prema podacima koje smo dobili od Turističke zajednice Zadarske županije provelo gotovo 30 tisuća turista, a ostvarili su preko 73 tisuće noćenja.


17 posto više noćenja
U navedenim rezultatima strani gosti sudjeluju s preko osamdeset posto, a na prvom su mjestu turisti iz Slovenije, pa slijede gosti iz Poljske, Njemačke, Nizozemske i Austrije. Ukupno je ostvareno 17 posto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu.


Promatrajući vrste smještaja, najbolji su rezultati ostvareni u kampovima gdje je ostvareno preko 33 posto noćenja više u odnosu na 2022. godinu. Po broju ostvarenih noćenja slijede hoteli, koji su ostvarili preko 19 posto povećanja u odnosu na prošlu godinu, te objekti u domaćinstvu s gotovo 25 posto povećanja u odnosu na 2022.– Prvosvibanjske su praznike u našoj županiji proveli brojni domaći i strani gosti i potvrdili naša očekivanja prema kojima će predsezona zasigurno biti bolja u odnosu na lanjsku. Kako je već uobičajeno, dolaskom povoljnijih vremenskih prilika, bolje rezultate počinju bilježiti kampovi, a također i objekti u domaćinstvu.


Dobrim su rezultatima zasigurno doprinijela brojna događanja diljem županije, a koja se i organiziraju, između ostalog, s ciljem privlačenja gostiju osobito u razdobljima pred – i posezone, istaknula je Mihaela Kadija, direktorica županijskog TZ-a.


Puno Poljaka


I grad Zadar ostvario je izvrsne rezultate. Tijekom produženog vikenda, tj. od petka do ponedjeljka ostvareno je 7.300 dolazaka i 20.481 noćenje. Prema podacima sustava eVisitor bilježi se porast broja dolazaka od 45 posto i noćenja od 32 posto.


– U analiziranom razdoblju naše područje posjetilo je 10.156 turista što je 36 posto više nego u istom razdoblju lani, kada je zabilježeno 7.455 turista, kazao nam je direktor gradskog TZ-a Mario Paleka i dodao kako su, od ukupnog broja noćenja strani turisti ostvarili 15.862 noćenja dok domaći bilježe 4.619 noćenje.Domaći gosti su ostvarili najviše dolazaka, 1.716 dolazaka, a prema podacima emitivnih tržišta najviše dolazaka bilježimo iz Poljske (944 dolaska), Slovenije (715 dolazaka) i Njemačke (498 dolazaka).


Najveći udio noćenja bilježi se u hotelima (51,87 posto) zatim slijedi smještaj u domaćinstvu (23,35 posto). Kampovi bilježe 11,49 posto udjela, ostali ugostiteljski objekti za smještaj 9,86 posto dok u nekomercijalnom smještaju bilježimo 1,43 posto udjela u ukupnim noćenjima.