
Foto: Mislav Klanac
Na Vitrenjak se ponovno vratila manifestacija 27. Međunarodni dani masline, koja iz godine u godinu napreduje i na najbolji način spaja najvažnije grane za naš kraj – poljoprivredu, gospodarstvo, turizam i kulturu. Kao i svake godine, manifestacija ima i humanitarnu notu, pa će se tako ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirati Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire.
Ovogodišnji laureati, zaslužni za posebne doprinose u maslinarstvu i uljarstvu tako su profesor Davor Romić, koji je nagradu primio za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva, dok je priznanje »Stanko Ožanić – Uzorni maslinar« zaslužio Vojko Škopić iz Ugljana, »Maslinarsko srce« Jerolim Bratanović iz Suhovara, a »Maslinarska nada« je Mate Plastić iz Nadina.
Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda »Dana masline« nagradu »Zlatno maslinarsko pero« za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva zaslužio je Neven Pavelka, novinar i voditelj »Diadora« televizije. Ocijenjeno je 218 ulja iz Hrvatske, susjednih zemalja i – Španjolske!
Mlade nade
Vojko Škopić naglasio je stoga kako mu nagrada puno znači, posebice za jednog otočkog maslinara. Cijeli je život slobodno vrijeme posvetio uzgoju i brizi o maslinama, prvo rekreativno, a potom i s nemjerljivom brigom okrunjenom brojnim nagradama iz cijelog svijeta.
Svoja znanja rado prenosi mladim generacijama, jer njegovo je ekstra djevičansko maslinovo ulje i dio programa Hrvatski otočki proizvod.
– Dvadeset godina intenzivno proizvodim ekstra djevičansko maslinovo ulje, što prihvaća i sve više mladih maslinara. Nastojim imati što više sorti, jer guštam u frutatu i mirisu ulja, dodao je Škopić, ovogodišnji »Uzorni maslinar«.
Predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar podsjetio je i kako se natjecanje odvija u dvije kategorije – otvorena ulja i pakovine. Kemijskom analizom moglo se postići najviše 10 bodova što čini deset posto ukupne ocjene maslinovog ulja na ovoj manifestaciji.
Nakon kemijske uslijedila je senzorska ili organoleptička analiza koju su u više »seansi« proveli certificirani ocjenjivači profesionalnog panela istog zavoda. Senzorska analiza koja daje najviše 90 bodova čini 90 posto ukupne ocjene maslinovog ulja.
– Izuzetno smo ponosni na veliki broj pristiglih uzoraka. Manifestacija i ove godine ima međunarodni karakter, a ulja su zaista izvrsna, što su naši maslinari već potvrdili u New Yorku. Iako najvećim proizvođačima ne pariramo količinama, itekako ih pretičemo u kvaliteti.
Ekstra djevičanska maslinova ulja naš su potpis. Maslinari znanja i iskustva dijele među sobom, a slušaju i struku i znanost, poručio je Pucar, kazavši kako su se stare navike teško mijenjale. No, sada se sa svijetom ravnomjerno natječemo u kvaliteti.
– Jedna smo od najstarijih domaćih maslinarskih manifestacija. Pridonijela je, djelomično, drugim uspjesima naših maslinara, koji su, slučajući eminentne stručnjake, svoju kvalitetu digli na najvišu razinu.
Drugi dan programa nažalost je otkazan, no ne treba žaliti, jer sve ćemo nadoknaditi, dodao je, jer ideje su za sljedeću godinu već žive. Oslananju se maslinari i na mlade nade, koji će nastaviti njihovo iskustvo i znanja oplemenjivati u godinama pred nama.
Svjetski vrh
Kao i svake godine, na pitanja se maslinara odgovaralo kroz temu okruglog stola pod nazivom »Tlo i voda u održivom gospodarenju maslina«. Znanstvenici i stručnjaci, profesor Davor Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, izvanredni profesor Tomislav Kos sa Sveučilišta u Zadru i docent profesor Šime Mracelić sa Sveučilišta u Zadru tako su okupljenima podijelili svoja mišljenja.
Nedjeljko Jusup, član organizacijskog odbora »Dana masline« poručio je kako su hrvatski maslinari godinama u samom svjetskom vrhu po kvaliteti.
– Imamo puno više priznanja od »tradicionalnih« mediteranskih proizvođača ulja. Naši šampioni dobitnici su i nagrada iz New Yorka, što je još jedan dokaz kvalitete njihovih ulja, naglasio je Jusup. 94 posto prijavljenih su ulja ekstra djevičanska.
– Nemamo količinu, ali imamo vrhunsku kvalitetu!, smatra Jusup.
U sklopu okruglog stola profesor Marcelić predstavio je i projekt Zadarske županije »CENTRAL – BIC: Central Europe Biodiversity inovative Communiteies«. Aktivnosti Zadarske županije, unutar zadanih ciljeva, su evaluacija i opisivanje lokalnih eko tipova masline.
Istraživanje se provodi uz pomoć proizvođača, jer su oni te sorte maslina zbog svojih gospodarskih vrijednosti proširili u svojim lokalnim područjima.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
POLICIJA
Pijan vozio skuter u Viru, oduzeta mu marihuana, vrijeđao policajce
Zadar
KAKVA PRIČA
Pomorac Vukić spasio srndaća iz mora u Sv. Mariji Magdaleni! “Ko čovjeka sam ga spasio!”
Zadar
ZADARSKA NADBISKUPIJA
Dijana Nenadić Bilan izlagala o pedagogiji zajedništva na rekolekciji svećenika
Zadar
ANALIZA IZBORA
Zubčić očitao lekciju Radeti, dok je HDZ pokazao – novo lice
Zadar
JAVLJA DHMZ
Danas promjenjivo oblačno s povremenom kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom
Zadar
bivša gradska glasnogovornica
U Zadru pokopana Iris Bajlo
Zadar
zanimljivi podaci
Kako je glasao Zadar? Donosimo detaljan pregled po kvartovima
Županija
reakcija nakon izbora
Emil Ćurko opleo po Mariji Dejanović: “Nin godinama koristi za samopromociju”
Zadar
REAKCIJA NA IZBORE
Žuvela: ‘Većina Zadrana se izjasnila za promjene. Svoju potporu dajem Radeti’
Zadar
TURISTIČKA STATISTIKA