Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Blagdanski turizam

Na području županije očekuje se 30 tisuća noćenja

Autor: Vanja Mirčeta

23.12.2022. 13:52
Na području županije očekuje se 30 tisuća noćenja

Foto: TZG ZadarUspješna ovogodišnja hrvatska turistička priča nastavlja se na području grada Zadra, odnosno Zadarske županije, i to brojkama koje daju naslutiti kako bi 2022. godina mogla biti nova »rekordna« godina, odnosno ona na kojoj će se temeljiti daljnje procjene o uspješnosti turizma mjerene brojem dolazaka i noćenja gostiju.


Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije izrazila je zadovoljstvo trenutnim interesom gostiju za našu destinaciju u ovom razdoblju godine.


»Imamo turističku godinu«


– Do sada u prosincu bilježimo 30 postotno povećanje noćenja u usporedbi s prošlom godinom, te očekujemo jednak rast i za blagdanski period, odnosno 30-ak tisuća noćenja i približavanje rezultatima 2019. godine. Zadovoljni smo time, imamo turističku godinu, a naše aktivnosti oglašavanja to prate jer komuniciramo cijelu godinu. Tako i ove, neposredno i u vrijeme prosinca provodimo niz komunikacijskih aktivnosti kojima se potiče dolazak gostiju u našu županiju u vrijeme adventa, a osobito smo usmjereni na domaće goste kojima želimo pokazati kako Zadarska županija i u zimskim mjesecima može biti atraktivna i ima što ponuditi, istaknula je Kadija.
Smatra kako potencijalne goste na određenu destinaciju, pa tako i na ovu našu svakako privlače sadržaji kojima se nastoji poboljšati ponuda.


– Adventski programi se održavaju diljem županije, a svakako da postojanje zabavnih i animacijskih programa utječe na dolazak i poboljšava uvjete boravka. Sadržaji su diljem županije zaista raznoliki, a posebno se ističu oni za najmlađe, zabavni koncerti, prezentacije tradicije poput spremanja fritula ili sličnih specijaliteta, te klasična adventska ponuda kroz tzv. kućice. Naravno, mjesta za napredak uvijek ima i svakako trebamo i nadalje raditi na kvaliteti i sadržajima koji će posjetiteljima biti zanimljivi toliko da ih potaknu na dolazak u našu županiju, kazala je Kadija te dodala kako će gosti tradicionalno najviše odsjesti u hotelima, no svakako će i druge vrste smještaja gostima biti zanimljive, bilo da je riječ o privatnom smještaju ili kućama za odmor za veća društva.


Sadržajan Advent


S druge strane, Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra ističe činjenicu kako program gradskog Adventa nikada nije bio sadržajniji kao ove godine, a samim time i privlačniji kako domicilnom stanovništvu tako i gostima koji će ovih dana posjetiti naš grad, odnosno županiju.


– Nalazimo se pred jednim vrlo lijepim periodom u godini, Božićem i Novom godinom, kada bi građani grada Zadra zaista trebali uživati prije svega u obiteljskoj atmosferi u kršćanskom duhu, a onda i u onom što im organizira Grad Zadar, odnosno Turistička zajednica grada Zadra zajedno s Tržnicom Zadar kroz program Adventa koji je ove godine zaista sadržajan, odnosno jako dobar, kazao je Paleka.


Što se tiče dolaska gostiju u naš grad u ovom periodu godine on ističe kako se prema trenutnim podacima kojima raspolaže TZ grada Zadra na dnevnoj bazi ostvaruje 300 do 400 noćenja. Oko samog dočeka Nove godine očekuju se pak rekordne brojke u odnosu na prethodne godine.


– Nisu to loše brojke. Očekujemo i bolje rezultate, no ova tri kišna tjedna poprilično su svima pokvarila planove. Da nije bilo toga, imali bismo sasvim sigurno rekordan broj noćenja u ovom razdoblju adventa, odnosno u njegovom trajanju od 45 dana. Broj noćenja ovisi dosta i o hotelskim kućama i njihovim aranžman paketima koje nude u ovom periodu. Tako kada sagledamo sve zajedno, vjerujem da će brojke biti puno jače, ali ne samo u hotelskom smještaju, već i kod malih iznajmljivača, zaključio je Paleka.