Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

zasloni na stanicama

Na novim ekranima može se vidjeti hoće li autobus uraniti ili zakasniti

Autor: Alen Plahinek

12.01.2023. 10:04
Na novim ekranima može se vidjeti hoće li autobus uraniti ili zakasniti

Foto: Arif SitnicaVjerojatno ste na frekventnijim autobusnim stanicama, primjerice na Maloj pošti, »naletjeli« na nove »ekrane«. Radi se o zajedničkom projektu grada Zadra i gradske tvrtke Inovativni Zadar, koja je ovdje zadužena za tehničku podršku.


Na autobusnim stanicama postavljaju se e-paper zasloni na kojima se prikazuje red vožnje, odnosno koji autobus dolazi za koliko minuta na stanicu. O samom projektu detaljnije nas je uputio Alan Kociper, direktor tvrtke Inovativni Zadar d.o.o.


– Ovo je samo jedan manji dio projekta ZUM 4.0 i to na dio EP2 koji se odnosi na informiranje putnika u javnom prijevozu koji se sastoji opet sastoji od zaslona na autobusnim stanicama te pozadinske aplikacije koja upravlja sadržajima na zaslonima i komunicira s drugim pozadinskim sustavima u projektu.
Ukupno je nabavljeno šesnaest većih i tri manja zaslona, od čega su jedan manji i jedan veći predviđeni za testiranje. Radi se o e-paper zaslonima za prikaz informacija o dolascima autobusa u realnom vremenu. V


Valja istaknuti kako se radi o energetski vrlo učinkovitim e-paper zaslonima od kojih se njih petnaest solarno napaja, objašnjava Kociper koji je pojasnio na kojim lokacijama će građani moći vidjeti za koliko minuta mogu očekivati svoj autobus.


Fotonaponsko napajanje zaslona


– Zasloni su postavljeni na autobusne stanice koje je odredio javni prijevoznik Liburnija, a radi se uglavnom o visokofrekventnim stanicama na području grada Zadra, poput Male pošte, Poluotoka, Relje (kod bivše pijace), Puntamika (kod Yachtinga) itd.


Ukupno je postavljeno petnaest manjih zaslona (13-inčnih) s fotonaponskim napajanjem i dva veća zaslona (32-inčna). Time su postavljeni svi zasloni koje se trebalo postaviti u skladu s projektom.


Svi ovi zasloni imaju mogućnost prikaza raznih informacija vezanih ili nevezanih uz javni prijevoz, međutim primarna im je namjena prikaz dolazaka autobusa u realnom vremenu na stanicu na kojoj su postavljeni, ističe direktor ove tvrtke.Osim uvođenja sustava, projekt ZUM 4.0 objedinjuje nekoliko zasebnih projekata iz područja inteligentnog prometnog sustava na području grada Zadra koji međusobno koreliraju, te koriste zajedničku bazičnu IKT infrastrukturu, koju je Grad Zadar u prethodnom razdoblju u dobroj mjeri razvio i koju namjerava kroz ovaj projekt dodatno razvijati.


Ukupni proračun projekta iznosi nešto manje od dva milijuna eura. Projekt e-paper zaslona tek je u početnoj fazi reprodukcije u javnosti.


Prezentacija krajem mjeseca


– Sustav se polako »uštimava«, tako da je vrlo moguće da postoje neki zasloni koji trenutačno nisu u punoj funkciji ili imaju povremene prekide u radu. Očekujemo da će do kraja mjeseca svi zasloni uredno raditi. Javnosti će ovaj projekt biti prezentiran na završnoj konferenciji koja se očekuje do kraja ovog mjeseca.


Nakon toga uz primjereni marketing možemo očekivati i više povratnih informacija od krajnjih korisnika i to ne samo ovih sustava, već i svih ostalih korisničkih sustava nabavljenih u sklopu projekta ZUM 4.0. Zasloni nabavljeni kroz projekt su postavljeni tek na mali broj autobusnih stanica, u odnosu na njihov ukupni broj na području grada i županije te se mogu smatrati nekom vrstom pilot projekta.


U slučaju da se pokažu korisnima, mogu biti temelj za neke buduće projekte jer je projektom ZUM 4.0 izgrađena bazična IT infrastruktura za nadogradnje u budućnosti, naglasio je Kociper dodajući kako je konkretna korist od zaslona bolja informiranost korisnika javnog prijevoza i podizanje njegove kvalitete.