Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

OVJENČANI NAGRADAMA

Mustać Klarić: Učenike motiviraju natjecanja, ali i zajednička druženja

Autor: Đurđa Baljak

03.01.2023. 18:00
Mustać Klarić: Učenike motiviraju natjecanja, ali i zajednička druženja

Foto: Gimnazija Vladimira NazoraNa Adventu u Zadru, između mnogobrojnih izvođača, nastupao je i zbor Gimnazije Vladimira Nazora. Zbor je staru godinu otpratio mnogobrojnim nastupima, ali uspjesima u kontekstu mnogobrojnih nagrada. Stoga smo odlučili porazgovarati sa svestranom voditeljicom školskog zbora, klape i benda Ivom Mustać Klarić koja već dva desetljeća radi u različitim školama diljem Zadarske županije te odgaja nove naraštaje pjevača i glazbenika.


– U sustavu odgoja i obrazovanja radim preko dvadeset godina diljem Zadra i Zadarske županije u osnovnim i srednjim školama. Uz redovitu nastavu radim s različitim vokalnim i instrumentalnim sastavima u sklopu izvannastavnih aktivnosti. Trenutačno radim u četiri škole, dvije osnovne i dvije srednje, te vodim dječji zbor u Kazalištu lutaka. Zbor Gimnazije Vladimira Nazora je u posljednjih nekoliko godina ostvario više vrijednih priznanja, kazala je Mustać Klarić te navela sve festivala na kojima su sudjelovali i osvojili vrijedne nagrade.


Nagrada i u Omišu


– Prošle godine smo sudjelovali na Međunarodnom natjecanju zborova u Firenci te smo osvojili dvije srebrne plakete i nagradu za najbolju izvedbu djela talijanskog skladatelja. Pored toga sudjelovali smo i na Festivalu glazbe u Zagrebu te osvojili zlatnu i tri srebrne plakete. Također, na Festivalu dječjih klapa u Zadru članovi i članice zbora formirani u klapu Feral osvojili su prvo mjesto, odnosno zlatnu plaketu, te srebrni grdelin na Festivalu u Omišu.
Nastupali smo i na Danima županije pred predsjednikom Zoranom Milanovićem. Zbor, klapa i bend nastupali su u programu koji je trajao dva sata sa širokim spektrom obrada popularne, tradicijske i klasične glazbe. Program su, kao i svake godine, započeli najmlađi gosti – dječji zbor Kazalište lutaka Tintilinić, rekla je Mustać Klarić te je objasnila kako joj rad s najmlađima pruža posebno zadovoljstvo.


– Rad s najmlađima, odnosno dječjim zborom Kazališta lutaka Tintilinić, za mene predstavlja posebno zadovoljstvo. S njima imam drugačiji pristup i način rada te kroz igru muziciramo i veselimo se stvarajući te sam od njih naučila mnogo. Ti mali zaljubljenici u glazbu i pjevanje dva puta tjedno po sat vremena strpljivo slušaju moje upute i usvajaju pjesme iz različitih dijelova svijeta, klasičnu, tradicijsku, ali i autorsku glazbu. Posebna je čarolija muzicirati s najmlađima, kazala je ponosno ova Zadranka te nadodala kako pored dječjeg zbora, vodi i srednjoškolski zbor.


Raznolik repertoar zbora


– Pored dječjeg zbora Kazališta lutaka Tintilinići, vodim i srednjoškolski Zbor Gimnazije Vladimira Nazora. Glazba je za mene oduvijek nešto posebno, pa mi je poseban osjećaj dijeliti svoje znanje, talente i iskustva s drugima, posebno djeci i mladim ljudima kojima je glazba bliska. Sa zborom Gimnazije Vladimira Nazora imamo probe tijekom tjedna, ali najviše vremena ipak na raspolaganju imamo vikendom i tada napravimo najviše posla.


Učenike motiviraju natjecanja, ali i zajednička druženja. Često su jedni drugima poticaj i kada se tu nadodaju priznanja struke, to nam dodatno potvrđuje da idemo u dobrom smjeru i da nastavimo tim putem. Repertoar nam je raznolik, što je također jedan od poticaja za muziciranje i dodatna motivacija.Zanimljive su mi a cappella skladbe i različite kombinacije instrumentalne pratnje, a posebno kombinacije s beat-boxom. Aranžman gotovo uvijek izmjenjujemo tijekom rada, dok ne ispuni moja očekivanja na umjetničkoj razini, objasnila je Mustać Klarić te se nadovezala na maturante i njihov odlazak iz škole, ali i dolazak novih generacija.


– Bude nam teško kada odu maturanti, ali dođu nam neke nove generacije, pa Zbor dobije novu zvukovnu boju i stavimo ponovno neke nove izazove ispred sebe. Imamo veliku podršku kolega i kolegica iz škole i ravnateljice, što nam mnogo znači.


Pjevanje u zboru je specifično zato što nema prostora improvizaciji nego zbor mora funkcionirati kao jedna cjelina i zajedno stvarati zvuk uz moje vodstvo. Najvažnije je da se kroz probe i nastupe stvaraju nova prijateljstva i grade lijepi odnosi te da svi zajedno stvaramo jednu čarobnu glazbenu višeglasnu priču, kazala je Mustać Klarić te je navela neke od priznanja koje je Zbor osvojio.


– Imamo vrlo interesantne projekte iza sebe poput mjuzikla ‘Fantom u operi’ koji smo izveli uz pomoć redateljice Milene Dundov i naših prijatelja, istaknula je ova Zadranka koja je pokrenula i školski bend Gimnazije Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafičke škole pod nazivom Treći kat.


– Krajem 2021. godine pokrenula sam spomenuti školski bend, a poticaj mi je bila prijava za Festival školskih bendova u Zagrebu. Bend se zove Treći kat i čine ga učenici Gimnazije Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafičke škole. Bend ima dva muška vokala, koji pjevaju solo i višeglasno u različitim kombinacijama domaći i strani repertoar u različitim obradama. Uz vokale instrumentalni dio benda čine dva gitarista, bas, klavijaturist i bubnjarka.


Iza nas je niz zanimljivih nastupa u Zadru i nekoliko u Zagrebu. Nastupi potiču međusobno povezivanje, razmjenu iskustava, stvaranje i slušanje glazbe između bendova. Sve ih povezuje velika ljubav prema glazbi, zaključila je veselo Mustać Klarić.