Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TOČKASTA KOALICIJA

Mišković: Još ne znamo hoćemo li u županiji surađivati s Možemo

Autor: Goran Šimunov

21.02.2024. 16:02
Mišković: Još ne znamo hoćemo li u županiji surađivati s Možemo

Foto: LUKA JELIČIĆIako je i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić nedavno potvrdio kako će njihova politička stranka na predstojeće parlamentarne izbore izaći u nekim novim točkastim koalicijama, i s nekim jakim imenima ljudi na svojim listama, još se ne znaju detalji oko tih novih suradnji. SDP bi tako, nakon odluke Središnjice Možemo iz prošlog ljeta da u većini izbornih jedinica na parlamentarne izbore izađu samostalno, s Možemo mogao izaći na zajedničkoj listi u preostalim izbornim jedinicama, a ovakav oblik suradnje nazvan je točkasta koalicija.


Očigledno još nije donesena konačna odluka u kojim će izbornim jedinicama izaći sa zajedničkom listom, pa tako pojedini mediji nagađaju kako će to biti u 5. i 10. jedinici, a drugi kako je u pitanju zajednička lista u čak četiri jedinice, dvije uglavnom slavonske (4. i 5.), u 7. (središnja Hrvatska) i 9. (Šibenik, Zadar). Razlog predizborne suradnje SDP-a i Možemo je izbjegavanje da glasovi propadaju ispod izbornog praga. Računica kaže da bi im takva kombinacija mogla donijeti možda i četiri dodatna mandata, koja bi vjerojatno uzeli – HDZ-u.


Koalicija zasad samo teorija


Govoreći o mogućoj suradnji s Možemo u obje izborne jedinice u kojima je na predstojećim parlamentarnim izborima podijeljena Zadarska županija, v.d. predsjednice Županijske organizacije SDP-a Zadar, Vedrana Mišković, kaže kako je koalicija SDP-a i Možemo u nekoliko izbornih jedinica zasad samo teorija.
– O tome još nemamo službene informacije, pa tako ni ne znamo nikakve detalje. No, ako se procijeni da je u zajedničkom interesu ovih dviju stranka da se dogovori predizborna suradnja u 7. i 9. izbornoj jedinici, onda će se vjerojatno ići u tom smjeru. Ne mogu reći svoje mišljenje oko točkaste koalicije naših stranaka, budući da se nisam time bavila otkako sam na čelu županijskog SDP-a. Stalno se na našem području nešto događa, tako da se bavim organizacijom na terenu, a moguća suradnja s Možemo mi nije u fokusu. U županijskom SDP-u ćemo, u slučaju da se dogovori predizborna koalicija u 7. i 9. jedinici ili u samo jednoj od ovih jedinica, napraviti ono što obje stranke procijene da treba napraviti. Moje je da što bolje pripremim stranku na lokalnoj razini za ove izbore, bez obzira hoće li to biti samostalna lista SDP-a ili koalicijska, poručuje Mišković, a ni u platformi Možemo nisu nam mogli reći bilo što određenije u vezi moguće zajedničke liste sa SDP-om u 7. i 9. izbornoj jedinici. Glasnogovornik ove platforme Gordan Bosanac otkrio nam je kako trenutačno rade centralnu koordinaciju priprema za izbore, dok će se lokalna aktivirati kada bude poznat datum izbora.


– Što se tiče moguće točkaste koalicije u 7. i 9. izbornoj jedinici, u ovom trenutku možemo samo načelno reći kako se razgovara sa SDP-om o mogućom zajedničkom izlasku u manjem broju izbornih jedinica. Naša očekivanja od ovih izbora su da će stranke od centra prema lijevo motivirati što više birača da izađu na izbore te da ćemo svi skupa imati većinu mandata koji će osigurati micanje HDZ-a s vlasti i postizbornu koalicijsku Vladu stranaka od centra prema lijevo, poručuje glasnogovornik Bosanac.


V.d. predsjednice ŽO SDP-a Mišković je također potvrdila kako lokalne organizacije SDP-a imaju pravo i dužnost predložiti kandidate Središnjici za predstojeće izbore.


– Najprije će kandidate za 7. i 9. izbornu jedinicu predložiti gradske i općinske organizacije stranke, a potom županijski SDP. ŽO također ima pravo predložiti i kandidate za europarlamentarne izbore. Prijedlog naših kandidata u Središnjicu ćemo uputiti za nekoliko tjedana, najavljuje predsjednica županijskog SDP-a koja nije htjela potvrditi ni opovrgnuti kako će se u nekoj od dvije zadarske izborne jedinice kandidirati potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac koja živi u Zadru. Na prošlim parlamentarnim izborima Glasovac je trebala biti kandidatkinja u 9. jedinici, a na kraju je završila kao prva na listi u 4. jedinici.


Predstavljanje programa


S obzirom na to da SDP-ova lista u 9. jedinici može računati na dobivanje tri do četiri mandata, kao i na politiku Središnjice stranke da prednost na listama dobivaju već u javnosti prepoznatljivi članovi, kao što su izabrani gradonačelnici i načelnici, procjenjuje se kako će se u 9. jedinici na ovoj listi gotovo sigurno naći SDP-ov gradonačelnik Trogira Ante Bilić i SDP-ov načelnik Općine Tisno Ivan Klarin. A to onda znači kako bi se od zadarskih SDP-ovaca na prolaznom mjestu mogla naći samo Glasovac.


Vedrana Mišković još ističe kako su malo intenzivirali njihovo djelovanje uoči izbora i kako pokušavaju predstaviti stranačke programe.


– Imali smo nedavno tribinu u Gradskoj knjižnici Zadar o poljoprivredi i ribarstvu, a spremamo i tribinu koja se odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu s konkretnim problemima koji su specifični za Zadar i Zadarsku županiju. Ovu tribinu ćemo upriličiti u sljedećih desetak dana. Stranka programe ima, gotovi su, pa ćemo tako pokušati predizbornu kampanju prebaciti na one stvari koje bi zbilja trebale odlučiti pobjednika na izborima, na probleme koji tište građane i koji su bitni svim građanima. Podsjetila bih kako imamo i program priuštivog stanovanja, mirovina, ekonomski program… Davno smo krenuli s izradom tih programa i već je sve spremno za izbore. U tim programima se nalaze socijaldemokratske politike. Osim tradicionalnih načina kampanje, kao što su spomenute tribine, organizirat ćemo i štandove i druge modernije načine komuniciranja politika s građanima, najavljuje v.d. predsjednice ŽO SDP-a.