Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pročelnik Ivan Mijolović

Ministarstvo financija zaprimilo proračun Grada Zadra

Autor: Marina Vlakić

10.01.2023. 12:31
Ministarstvo financija zaprimilo proračun Grada Zadra

Foto: Arif SitnicaGradski pročelnik za financije, Ivan Mijolović, jučer je Ministarstvu financija dostavio svu proračunsku dokumentaciju, a na sastanku u Zagrebu dogovaraju se i detalji daljeg postupka koji će završiti odlukom Visokog upravnog suda RH. Naime, nakon analize amandmana na proračun, Ministarstvo financija u Grad Zadar šalje nadzor kako bi na licu mjesta provjerili jesu li i zašto navedeni amandmani nezakoniti.


Njihova procjena potom ide na odluku Visokom upravnom sudu, nakon čega Gradsko vijeće dobiva rok od 45 dana za izmjenu nezakonitosti. Presuda suda, pak,može može biti izrečena tek za nekoliko mjeseci, što znači da Gradu sada predstoji tzv. hladni pogon, dug možda i pola godine.


Na snagu time stupa vrlo nepopularna mjera nužnog financiranja Grada u razdoblju od tri mjeseca jer ukoliko Visoki upravni sud ni u tri mjeseca ne donese odluku o zakonitosti proračuna, privremeno financiranje produljuje se za naredna tri mjeseca.
To praktično znači da bi Grad na nužnom financiranju mogao biti i pola godine, što je situacija iznimno loša za realizaciju razvojnih projekata zbog kojih je gradonačelnik nekoliko puta oporbu zvao na razgovore.