Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

38 C°

28. OBLJETNICA SREBRENICE

Mimohodom sjećanja protiv zla, da se nikada više ne ponovi

Autor: Nikolina Lucić

12.07.2023. 09:18
Mimohodom sjećanja protiv zla, da se nikada više ne ponovi

Foto: Luka JeličićTužna je kolona od Branimirove obale krenula prema Pozdravu Suncu. Mirni mimohod u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije podsjetnik je na 28. obljetnicu genocida u Srebrenici, kada je vojska bosanskih Srba nakon pada Srebrenice i povlačenja nizozemskih snaga koje su trebale štiti civile ubila oko osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.


Ne ratu


Spomen je to na jedan od najgorih ratnih zločina s područja bivše Jugoslavije. Uz srebrenički, članovi mimohoda sjetili su se i pokolja nevinih civila u Škabrnji i Vukovaru, ukazavši tako na kolektivnu patnju civila koju je prouzročio velikosrpski agresor.


Stradanje u Srebrenici dugo nosi titulu najgoreg etničkog čišćenja i pokolja na tlu Europe od vremena nacizma. Radilo se o školskom primjeru genocida, za koji su formalno najodgovorniji Radovan Karadžić, ondašnji politički lider bosanskih Srba, i general Ratko Mladić, zapovjednik vojske Republike Srpske.

– Došli smo kazati ne zlu i ne ratu i to ovim mimohodom pokazujemo onima koji su naudili našim sunarodnjacima te ‘95., kazao je Hase Salihović, predsjednik Nacionalne bošnjačke zajednice Zadarske županije, koji je s desetinama mladih i onih starijih, mimohodom kroz staru jezgru odao počast nevinim civilima stradalima u Srebrenici, Škabrnji i Vukovaru.


– Mi se kao Bošnjaci s posebnim pijetetom i tugom sjećamo osam tisuća ubijenih muškaraca i dječaka, koji su 1995. stradali samo zbog svoje etničke i vjerske pripadnosti. No, u mimohodu su s nama i pripadnici drugih zajednica koji s nama dijele našu bol, dodao je Salihović, istaknuvši kako u miru i s poštivanjem komemoriraju ovu tužnu obljetnicu.


Važan i težak datum


– Nama je ovaj datum jako važan i jako težak. Znači nam neizmjerno mnogo, kao i podrška i priznanje srebreničkog genocida od strane cijelog svijeta. Tih dana ‘95. zlo je nadvladalo nad dobrim. Među nama su prijatelji svih nacionalnosti i generacija kako se zločini u Srebrenici, Škabrnji i Vukovaru nikada više ne bi ponovili.Svijet je to osudio za sva vremena, istaknuo je Salihović, dodavši kako ga negiranje zločina i genocida i 28 godina nakon ratnog pokolja boli jednako kao i prvog dana.


– Tužno je i sramotno čuti takve izjave, jer tisuće uplakanih koji su ostali živi i koji svaki dan žive s patnjom gubitka svojih najdražih svjedoče razmjeru genocida i njegovim posljedicama za bošnjačku zajednicu.


Krajnje je neprihvatljivo tako omalovažavati mrtve i zločin kao što je onaj u Srebrenici. Takve su izjave još i gore kada dolaze od ljudi na položaju kojima mnogi vjeruju, jer ja i svi mi smo sigurni da ne stoje svi iza takvog mišljenja, zaključio je Salihović.