Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

reakcija pročelnika za financije

Mijolović: Ne čudi više neznanje vijećnika, ali izaziva bojazan zbog posljedica tog neznanja

Autor: Portal ZL

05.01.2023. 17:32
Mijolović: Ne čudi više neznanje vijećnika, ali izaziva bojazan zbog posljedica tog neznanja

Foto: Arif SitnicaPročelnik za financije, Ivan Mijolović, poslao je reakciju na istupe pojedinih vijećnika po pitanju proračuna i financiranju nužnih rashoda i izdataka koju prenosimo u cjelosti.


“Neodgovorno baratanje činjenicama dovodi javnost u zabludu pa ova informacija nije upućena kao demantij neupućenim vijećnicima, nego isključivo zbog točnog i potpunog informiranja javnosti.


Ne čudi više neznanje vijećnika, ali izaziva bojazan zbog posljedica tog neznanja. Pojedini vijećnici još jednom su pokazali neznanje o javnim financijama ili poznavanja zakonskih odredbi. Braneći svoju odluku kojom su Grad Zadar gurnuli u proračunsku krizu i obvezu donošenja odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka, danas olako prepričavaju i slobodno tumače zakonske obveze da pri tome ni najmanje ne shvaćaju ozbiljnost situacije u kojoj se trenutačno nalazimo.
Navode kako je riječ o zastrašivanju i lažima pozivajući se na zakon koji kaže da su plaće „zaštićene“ kroz provedbu privremenog financiranja. Ne znaju i ne žele shvatiti, ali je u ovom trenutku isplata plaća neprovediva zbog nepostojanja akta.


S obzirom na odluku većine gradskih vijećnika, unatoč pozivu gradonačelnika na povlačenje nezakonito izglasanih amandmana kako bi se izbjegla ova situacija, odlučili su da ne žele povući iste i time izazvali donošenje odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka. Ta njihova odluka zapravo je ne samo blokirala sve planirane projekte grada i kapitalne pomoći za nove investicije našim trgovačkih društvima, nego i dovela u pitanje sve druge rashode koji se vode kao nužni.


Konkretno, odluka o nužnom financiranju donosi se na rok od tri mjeseca, a pritom takav privremeni proračun ne smije prijeći iznos od 25 posto izvršenog proračuna u 2021. godini. Upravo taj obvezujući iznos dovodi do dodatnog problema, a imajući u vidu kako je na izvršenje proračuna iz 2021. godine značajno utjecala kriza uzrokovana COVID pandemijom sa značajnim smanjenjem proračunskih prihoda.


Uz krizu iz te godine, tijekom 2022. godine došlo je do povećanja rashoda u dijelu kolektivnih ugovora proračunskih korisnika i trgovačkih društava, porasta cijene energenata, režijskih troškova, tako da 2021. godina ne može biti reprezentativna za 2023. godinu, kao što nas Zakon o proračunu obvezuje.


Pred nama je proces izrade odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka, te u ovom trenutku svi Upravni odjeli rade na ovom aktu kako bi čim prije krenuli sa financiranjem nužnih rashoda i izdataka i osigurali sredstva za redovno funkcioniranje.


Umjesto neproduktivnih rasprava s pojedinim vijećnicima, gradska uprava radi na pronalaženju rješenja za pokrivanje svih nužnih troškova, a tu spadaju i plaće i ostala materijalna prava za sve one kojima se osobni dohoci isplaćuju iz gradskog proračuna –odgojiteljice, nastavnici, učitelji, vatrogasci….


Dakle, sve one kojima se politički poručuje kako nemaju zašto brinuti, pozvali smo na razumijevanje do osiguranja potrebnih sredstava. Gradonačelnik i gradska uprava u ovom trenutku nastoje osigurati i zaštiti njihova prava. Zabrinjava situacija u kojoj se Zadar našao po prvi put u zadnjih 30 godina. Odluka o financiranju nužnih rashoda i izdataka ne ide u prilog nijednoj politici, pogotovo onima koji ne razumiju teret iste te odluke. Našim sugrađanima najmanje.”