Foto: Andrej Brašnjić
Najbolji zadarski mesari i kuhari još su se jednom vratili na Poluotok i pijacu povodom 5. Meat Me Festivala, posvećenog ponajboljim domaćim mesnim delicijama. Već se u jutarnjim satima s pijace širio miris divljači – teme prvog dana festivala. Tu su naravno i nezaobilazna junetina, piletina, te janjetina i svinjetina.
Ovaj jedinstveni turističko – gastronomski event, prvi put organiziran 2019. godine, ubrzo je stekao status omiljenog food festivala, na kojem se u posezonskom razdoblju oživljava bogata gastronomska baština Dalmacije. Ono što ga izdvaja jest kombinacija nepretencioznog šarma i autentične ponude tradicionalnih dalmatinskih mesnih jela, u čemu uživaju domaći posjetitelji i brojni turisti. Ugostiteljski timovi iz zadarskog restorana Hedonist Dining & Hangout, konobe Martina s Dugog otoka te mesnih proizvoda Tabay pripremat će ukusne mesne delicije sve do vikenda.
Meso za sve!
Družili smo se zato s kuharima na otvorenju i kušali njihove delicije, a posebno nas je oduševio muflon na lovački u šugu od crnog vina s njokima, koji su bili savršeno kuhani, a meso premekano i dubokog okusa protkanog otočkim začinima. Festivalske porcije prodavat će se po pristupačnim cijenama, čineći ovu manifestaciju dostupnom svim ljubiteljima domaće spize. Osim toga, dio prihoda bit će doniran u humanitarne svrhe, što događaju daje dodatnu plemenitu notu. U Festivalu ponovno sudjeluju i učenici Hotelijersko – turističke i ugostiteljske škole Zadar, koji su po još jedan put imali prilike izaći iz hotelskog restorana i kuhinje, te u bliskom kontaktu s chefovima i gostima bolje se približiti svojem budućem pozivu.
Iva Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra tako je istaknula kako je “Meat Me” jedan od najprepoznatljivijih gastronomskih proizvoda Zadra.
– Ove godine centar zbivanja ponovno je na mesu i mesnim delicijama, koje ove godine potpisuju naša tri gastronomska partnera – “Hedonist”, konoba “Martina” iz Zaglava i “Tabay“, mlada tvrtka koja sudjeluje u programu “Startaj Hrvatska”. Vjerujem da će se vrlo brzo stvoriti dugi redovit za kušanje, jer kroz cijeli festival nudimo po nešto za svakog mesoljupca. Od divljači, koja je na meniju za otvorenje festivala, preko teletine, pa piletine i junetine i za zadnji dan i vikend u subotu janjetina i svinjetina, kazala je Bencun, dodavši kako, osim mesa, dobre zabave nema niti bez dobre kapljice.
Biser posezone
Za nju su se naravno pobrinuli zadarski vinari i koktel majstori, a svi posjetitelji festivala svakog dana u 13 sati u prostorijama “Wine Gardena” vinarije Fiolić mogu čuti pojedinosti o najboljim zadarskim vinima od strane somelijera Ivana Stiblika.
– Osim DJ – a bogat glazbeni program podebljali smo trima koncertima uživo – u četvrtak, petak i subotu na pozornicu se penju Pink Noise & Lucija Marcelić, Swingersi i Kuzma i Shaka Zulu.
Ljubitelji vina i koktela mogu tako uživati u posebno uređenom vinskom i cocktail baru, uz zanimljive i besplatne vinske radionice, dok će maslinari imati svoj kutak u kojem će se promovirati ovaj nezaobilazni sastojak mediteranske kuhinje. Oni koji pak preferiraju dobar zalogaj, tijekom cijelog će dana, ovisno o mesnoj temu, moći kušati nekoliko inovativnih jela sa zadarskim potpisom. Savršeno je ovo druženje za bablje ljeto i prilika da se Zadar dodatno promovira u posezoni.
– Nama su posebno interesantne manifestacije koje se događaju u pred – i posezoni, prvenstveno kako bi obogatili program posjetiteljima u gradu, ali i kako bi na određeni način našim bogatim gastro kalendarom goste dodatno potakli na dolazak u Zadar. Ljepše dane u godini tako tradicionalno otvaramo “Tuna, Sushi & Wine Festivalom”, a zatvaramo “Meat Me festivalom”, zadnjom većom manifestacijom prije Adventa.
Specijaliteti s potpisom
Kreatori ukusnog ragua od muflona s njokima dolaze s Dugog otoka iz konobe “Martina”. Po prvi puta sudjeluju na festivalu, a osim muflona na tradicionalni način, u sljedećim će danima pripremati i čičvardu sa suhim mesom, pačja prsa i janjetinu s bižima.
– Muflon se spremao dva dana. Prvo se marinira jedan dan u crnom vinu i začinima, a potom ide u proces kuhanja, kazao nam je Ante Toni Ramov, dok je iz “Hedonista” izašao ukusni jelenji gulaš s pireom. Ivan Tartaro s francuskim jelom na dalmatinski način – jelenom “a la Bourguignon”.
– Jelenja lopatica kuha se pola dana u umaku s crnim vinom i mnoštvom povrća i začina. Ostale specijalitete čuvamo kao iznenađenje, no obećajemo da će sve biti ukupno, praćeno izvrsnom atmosferom, dodao je Tartaro.
Braća Tabaj, Marko i Tomislav, iz tvrtke Tabay prije nekoliko godina osmislili su inovativan koncept poslovanja koji osigurava efikasniju, sigurniju i kvalitetniju pripremu hrane. Pokrenuli su manufakturu usmjerenu na postizanje do 90 posto zgotovljenosti proizvoda. Tako hoteli, restorani, catering usluge i krajnji kupci dobivaju visokokvalitetne proizvode s minimalnim rizikom od grešaka. Koristeći tehniku “sous – vide”, što znači “pod vakuumom”, meso se vakuumira se s blagim začinima, a zatim se kuha u kontroliranoj temperaturi nižoj od točke vrenja.
Mlade snage
– Naš srneći ragu spremit ćemo u obliku sendviča s talijanskim štihom. Ostale dane spremamo nove delicije s krilcima, svinjskim rebarcima i trganom svinjetinom, sve iz naše tvrtke, kazao nam je Tomislav Tabaj, naglasivši kako njihova tvornica prerađuje polu – gotove proizvode.
– Naši klijenti tako ne moraju sate trošiti na termičku obradu sirovog mesa. Glavni protein napola je gotov i jelo se jednostavno mora završiti po vlastitom ukusu. Osim mesa tako prodajemo i uštedu vremena, rezimirao je Tabaj.
Na kraju, ovakva su događanja i manifestacije savršena prilika ne samo za turističku promociju u periodu izvan glavne špice sezone, već i učionica za mnoge zadarske učenike iz Hotelijersko – turističke i ugostiteljske škole Zadar, čiji nam je mentor kuharstva, poznati zadarski chef Renato Kraljev kazao kako su ovakva događanja savršena prilika da budući kuhari i konobari malo izađu iz škole i u realnom se ambijentu upoznaju s izazovima struke.
– Iako mi u školi svakog dana kuhamo i učenike spremamo za sve izazove posla, to je ipak jedno kontrolirano okruženje koje im pruža sigurnost koju na Festivalu nemaju. Šansa je to za njih da iz prve ruke uče, a za nas profesore da vidimo kako se snalaze pod pritiskom, zaključio je Kraljev.
Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra.
najnovije
najčitanije
Zadar
uskoro otvorenje
Zimski park na Višnjiku i ove godine nudi brojne atrakcije
Plodovi zemlje i mora
vremenske nepogode
Pokrajina Champagne izgubila gotovo pola uroda grožđa
Hrvatska
PREMIJER
Plenković: Uputio sam Saboru prijedlog imenovanja Irene Hrstić za novu ministricu
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Hrvatska
nalog
ICC izdao nalog za uhićenjem Netanyahua, Gallanta i vođe Hamasa
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
POTPORE
Božićnice za umirovljenike će isplaćivati većina općina i gradova u Zadarskoj županiji, donosimo iznose
Zadar
OD KALELARGE DO AUSTRALIJE
Zadarski kantautor Marin Modrić objavio svoj prvi singl: ‘Ulična svirka je kao otvorena proba…’
Zadar
OBAVIJEST HEP-A