Subota, 23. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Konferencija Zadarskog lista

Longin: Proizvodnja hrane, osobito one ekološki uzgojene, izuzetno značajna i za razvoj turizma

Autor: Portal ZL

08.11.2024. 11:36
Longin: Proizvodnja hrane, osobito one ekološki uzgojene, izuzetno značajna i za razvoj turizma

Foto: Luka Jeličić



Na konferenciji Zadarskog lista pod nazivom “Konkurentna i održiva poljoprivreda i gospodarstvo” prisutnima se obratio i župan Božidar Longin istaknuvši kako će se danas kako bismo razgovarali o dvjema značajnim gospodarskim djelatnostima koje su na području naše županije ne samo zastupljene, već i vrlo uspješne. Premda turizam dominira, gospodarski profil Zadarske županije nemoguće je prikazati bez tradicionalnih gospodarskih grana kojima se ovdašnje stanovništvo od pamtivijeka bavi. 



– Prije svega govorimo o poljoprivredi. Plodna zemlja Ravnih kotara prirodni je resurs koji omogućuje kvalitetan razvoj poljoprivrede. No, svakako nećemo zanemariti i ostale dijelove našeg područja poput otoka na kojem npr. imamo divne maslinike ili lički prostor koji je idealan za uzgoj stoke. Poljoprivrednim proizvođačima osigurali smo potpore koje dodjeljujemo već godinama, ali i onaj čimbenik bez kojega je poljoprivreda nezamisliva – vodu, i to kroz izgradnju četiriju velikih sustava navodnjavanja. Rezultati su vidljivi kroz velik broj vinogradara i vinara, maslinara i uljara te sirara koji iz godine u godinu osvajaju priznanja na svim prestižnim svjetskim natjecanjima što je dokaz podizanja kvalitete njihovih proizvoda, rekao je na početku župan dodavši kao se treba složiti da je proizvodnja hrane, osobito one ekološki uzgojene, izuzetno značajna i za razvoj turizma jer je opskrba ugostiteljskih objekata u stvari izravan izvoz. 




– Jedan od ciljeva koji smo si postavili i brendiranje Zadarske županije kao enogastro destinacije. Na tome sustavno surađujemo s našom županijskom Turističkom zajednicom, u sinergiji s proizvođačima i ugostiteljima. Druga, pak, djelatnost svakako je ribarstvo. Epitet najribarskije hrvatske županije ne nosimo samo zbog svoje bogate povijesti, već i zbog suvremenih, više nego izvrsnih rezultata i u ribarstvu i u marikulturi koji samo potvrđuju da se kod nas oduvijek živjelo uz more i od mora. Na području Zadarske županije danas se proizvodi oko 70 % od ukupne proizvodnje u akvakulturi u Republici Hrvatskoj, istaknuo je Longin. 


Ribolovnu flotu, pak, čini oko 450 plovila, a prošle godine gotovo 30 % ukupnog iskrcaja ulova dogodilo u našoj županiji. Za razvoj ribarstva od presudne je važnosti je i kvalitetna infrastruktura. Sinergijom Vlade, Županije i lokalne razine, ribarima i gospodarstvenicima koji se bave akvakulturom osigurali smo kvalitetne, sigurne i dobro opremljene ribarske luke. 


– Naše nove ribarske luke u Lamjani i Gaženici rade vrlo uspješno i slobodno možemo reći da su najmodernije na Jadranu. Uz spomenute luke u Kalima i Zadru, nova ribarska luka, za koju je u tijeku izrada projektne dokumentacije, naći će svoje mjesto u Biogradu na Moru. Naravno, za izgradnju tih ribarskih luka ključna su bila sredstva iz EU fondova, a u Zadarskoj se županiji možemo pohvaliti kvalitetnim korištenjem europskih sredstava ne samo za ribarsku infrastrukturu, već i za niz drugih, nazovimo ih – ribarskih projekata. Mislim da je sasvim jasno da je pitanje održive poljoprivrede i ribarstva nešto o čemu u Zadarskoj županiji promišljamo vrlo temeljito te na čemu se već niz godina intenzivno radi. Vjerujem da će i ova konferencija dati doprinos svim našim nastojanjima da fokus gospodarskog razvoja uvijek bude upravo na održivosti. Zahvaljujem organizatorima, a svim sudionicima želim uspješnu i konstruktivnu raspravu, zaključio je župan Longin. 


Potom je krenula i konferencija na kojoj sudjeluju Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ribarstvo Zadarske županije, Tamara Tarnik, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i održivi razvoj u Sektoru za strategiju i razvoj Cromarisa d.d., poznati zadarski vinar Tomislav Škaulj, Tomislav Šarić, pročelnik Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Petar Pedišić viši stručni suradnik iz Hrvatske gospodarske komore – ŽK Zadar.