Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

80. godišnjica pripojenja

Letinić: Odluka ZAVNOH-a jedna je od najvažnijih u povijesti

Autor: N.L.

20.09.2023. 08:00
Letinić: Odluka ZAVNOH-a jedna je od najvažnijih u povijesti

Foto: Arif SitnicaUdruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra u suradnji sa Zajednicom udruga antifašitičkih boraca i antifašista Zadarske županije uz potporu Grada Zadra, Zadraske županije, a pod pokroviteljstvom Predsjednika RH i Vlade RH, pripremaju zadnje detalje prije svečanog obilježavanja 80. godišnjice donošenja Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj, koju je 20. rujna 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske.


Dok je vrhunac proslave svečani program, koji će se s početkom u 11 sati održati u koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, program u subotu, 23. rujna, započinje polaganjem cvijeća i odavanjem počasti palim borcima za slobodu grada kod spomen obilježja na zadarskom Gradskom groblju u 10 sati i u 10 i 15 kod spomen ploče »Hrvatskom narodu« na zgradi u Ulici Bartola Kašića 3, tzv. Peglici.


Predsjednik Udruge Miljenko Letinić još nam je kazao i kako će o važnosti Odluke ZAVNOH-a govoriti aktivni član udruge, sudionik NOB-a Jakov Vukić, nositelj ratnog odlikovanja »Red Stjepana Radića« za doprinos u antifašističkoj borbi.
– Nadamo se da će o tom važnom događaju govoriti i drugi sudionici, pozvani su predsjednik RH, predsjednik Vlade RH, čelnici gradske i županijske vlasti kao i predstavnici braniteljskih udruga i udruga antifašističkih boraca iz Dalmacije, dodao je Letiić, kazavši kako su na skup pozvali i bivše predsjednike Stipu Mesića i Ivu Josipovića.


– S obzirom na to da je ovo 80. obljetnica donošenja odluke vrlo je važno što će se obilježavanje dogoditi uz pokroviteljstvo predsjednika RH.


Do sada su se na sve obljetnice, koje obilježavamo svake pete godine, uvijek odazvali predsjednici RH, točnije Mesić, Josipović i Grabar-Kitarović, a Vlada RH je prvi put bila pokrovitelj i prije pet godina kada smo otkrili ploču na Peglici 25. rujna 2018. godine, prisjetio se Letinić te zaključio kako je Odluka ZAVNOH-a jedna od najvažnijih u povijesti, čime se Hrvatska, uz jaki partizanski pokret svrstala na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu.