Foto: Arif Sitnica
Pizza, ćevapi, hamburgeri i ostala brzo pripremljena hrana, najčešća su ponuda većine objekata u Zadru. To se najviše osjeti tijekom turističke sezone, kada se miris ulja u kojem se prži ta hrana, širi čitavom Kalelargom. U tome, najdeblji kraj, osim ljudskog zdravlja, izvlače lokalnim proizvođači hrane i pružatelji usluga.
Za njihovu domaću spizu turisti često niti ne čuju, kamoli da ju probaju, a toliko toga lijepog imaju za ponuditi. Rješavanjem tog problema počeo se baviti regionalno-međunarodni projekt CUHaCHA.
Sajam 2. prosinca
O projektu smo razgovarali s Danielom Segarićem, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.
– Cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. U sklopu projekta planiraju se ostvariti četiri ključna rezultata: zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude, monografija kulinarske baštine, obuka pružatelja usluga kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom i uređenje tradicionalnih kuhinja za promicanje kulinarske baštine ovog područja. Projekt je financiran u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, a započeo je 2020. i traje do kraja ove godine, kazao nam je Segarić.
Kako bi se ovaj projekt i mogao ostvariti, opremljen je i poseban prostor te kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi u Zadru, a cijeli projekt uskoro će biti predstavljen i to na sajmu kulinarske baštine.
– Nije predviđeno sudjelovanje učenika u ovom projektu, ali će učenici Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škole svakako imati benefite od projekta s obzirom na to da novouređena kuhinja ostaje školi na korištenje. Sajam se planira održati 2. prosinca 2022. godine. U projekt je uključeno 20-ak pružatelja usluga, od kojih će otprilike njih 5 biti uključeno u aktivnosti sudjelovanja na radionicama (obukama pružatelja usluga) i sajmu. Također, bit će uključeno barem pet lokalnih proizvođača hrane, objašnjava Segarić.
Nova razina prepoznatljivosti
Naša kulinarska baština ima bogatu riznicu različitih recepata za pripremu hrane.
– U monografiju je uključeno nekoliko recepata s prostora naše županije, kao što su npr. recepti za kaljski brudet, crni rižoto, hobotnicu ispod peke, juhu od mola, pohane dagnje, sipu s čičvardom, paštu i fažol, jotu, artičoke, pašticadu s njokima, lazanje (domaće), fritule, zadarsku tortu. Za sajam ćemo odabrati jela prema dogovoru s kuharom, otkriva Segarić.
Ovim projektom zadarska kulinarska baština trebala bi dobiti novu razinu prepoznatljivosti, a samim time pronaći novo mjesto na turističkoj karti grada i županije.
– Ovaj projekt ima veliki značaj za našu županiju jer jača njezin turistički sektor promoviranjem usluga odabranih pružatelja koji nude usluge pripreme i posluživanja tradicionalnih jela (OPG-ovi, agroturizmi, restorani i sl.). Na interaktivnoj mapi projekta CUHaCHA, kao i u monografiji kulinarske baštine koja će biti tiskana do kraja projekta, nalaze se staze kulinarske baštine, odnosno popis navedenih pružatelja usluga pa domaći i strani posjetitelji mogu lako doći do traženih informacija o objektima koji poslužuju tradicionalnu hranu. Na ovaj način se doprinosi i promociji Zadarske županije kao eno-gastro destinacije. Također, opremljena je kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, Zadar, gdje će se održavati praktične radionice projekta na kojima će se predstaviti metode i tehnike kuhanja i pripremanja tradicionalnih jela pa će pružatelji usluga usavršiti svoje znanje i vještine. Značajnu korist vidimo i u povezivanju lokalnih proizvođača hrane s pružateljima usluga čime se naglasak stavlja na povećanje korištenja lokalnih sirovina bez kojih nema prave pripreme tradicionalnih jela, ističe Segarić.
Nositelj projekta CUHaCHA je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a njegova vrijednost je skoro 711 tisuća eura. Većinu sufinancira Europska unija.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE