ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DEFICITARNO ZANIMANJE

Kronični nedostatak grobara: U Zadru radi tek osam pogrebnika i pet ukopnika

Autor: Hina

30.04.2023. 10:07
Kronični nedostatak grobara: U Zadru radi tek osam pogrebnika i pet ukopnika

Foto: Arhiva ZLU Hrvatskoj svake godine nedostaje sve više osoba koje će obavljati posao grobara. Tako je u Hrvatskoj prošle godine zaposlena 41 osoba, dok ih se tražilo 128,  pa je Hrvatski zavod za zapošljavanje proglasio zanimanje deficitarnim.


Mediji unazad par godina upozoravaju na manjak grobara na hrvatskim grobljima no, stanje se i dalje nije promijenilo. Tako primjerice na gradskim grobljima u Zadru radi tek osam pogrebnika i pet ukopnika.


“Radi se o ukupnom broju djelatnika koji se vode na navedenim poslovima što ne znači da su isti u nesmetanom radnom odnosu (česta su bolovanja)”, kazala je Uprava Gradskog groblja Zadar.
Dodaje da svakako nedostaje djelatnika za navedena radna mjesta jer se radi o velikom obimu posla i dislociranosti s obzirom na pojedina groblja.


Objašnjava da u poslove pogrebnika spadaju radne aktivnosti poput preuzimanja pokojnika, prijevoza pokojnika i njege pokojnika. Također spadaju i poslovi kao što je organizacija sprovoda, sudjelovanje na sprovodima (vožnja pogrebnih kolica te svi ostali popratni sadržaji), dežurstvo od 0-24 sata, čišćenje i sakupljanje otpada.


Dok u poslove ukopnika spadaju otvaranje i priprema grobnice za ukop, ukoliko je potrebno obavljanje čišćenja u grobnici, ukop pokojnika, zazidavanje u grobnici nakon ukopa, ekshumacije, čišćenje i sakupljanje otpada te hortikulturni radovi.


Dodaje da broj ukopa ovisi o situaciji i količini zaprimljenih pokojnika prilikom čega bude od nijednog do najviše 4 ukopa u jednom danu. “Sve ovisi o raspoloživosti djelatnika te same lokacije groblja – kapacitet od 4 ukopa je moguć ukoliko se svi vrše na istom groblju”, dodaje.


Osim grobara, nedostaje i grobnica


Osim manjka djelatnika dodaje da trenutno nema dovoljan broj grobnica na grobljima kojima upravljaju kao tvrtka (Gradsko groblje Zadar, Belafuža, Sveti Petar u Crnom, Sveti Nikola u Crnom, Kožino, Ploča). Međutim, dodaje da je u tijeku gradnja Novog gradskog groblja u Zadru s kojim će se riješiti sva problematika nedostatka grobnih mjesta.


Gradska groblja kojima upravlja održavaju se sukladno mogućnostima. Tvrdi da groblja koja su “naslijeđena” od pojedinih Mjesnih odbora u Zadru rađena neplanski te njihovo proširenje nije adekvatno napravljeno.


Dodaje da su u lošijem stanju od onih groblja koja su rađena i širena planski. Trenutno na svim raspoloživim grobljima u Zadru imaju 9360 grobnih mjesta, te 1500 privremenih ukopa u zemlju.


HZZ: Zanimanje grobara postaje deficitarno


Da je stanje zapošljavanja ukopnika i grobara loše potvrdio je i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je isto zanimanje prozvao “deficitarnim”.


Tijekom godina uočeno je povećanje traženih radnika ovog zanimanja. Tako ih se u 2020. godini tražilo 54, dok se pretprošle godine tražilo 72 radnika.


Prošle godine taj se broj udvostručio te ih se tražilo 128. Tijekom 2022. godine zaposleno je 41 osoba iz evidencije Zavoda na razini Hrvatske, dodaje.


U prva dva mjeseca 2023. godine zaposleno je pet osoba iz evidencije Zavoda na razini Hrvatske. Tijekom 2022. godine zaposlene su dvije osobe iz evidencije Zavoda razini Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a u prva dva mjeseca 2023. godine samo jedna, objašnjava.


Prema oglasima na Burzi rada, za mjesto grobara potrebno je osnovnoškolsko obrazovanje te vozačka dozvola, a plaće se kreću od 800 eura mjesečno s plaćenim prijevozom.