Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

u petak

Klape Donat i Kantaduri otvaraju Feštice na Poluotoku

Autor: Portal ZL

14.06.2023. 10:33
Klape Donat i Kantaduri otvaraju Feštice na Poluotoku

Foto: TZG Zadar

Zadarski Poluotok i ovog će ljeta živjeti punim plućima, a kako bi turistima i domaćim ljudima pružila autentični dalmatinski doživljaj, Turistička zajednica grada Zadra i ove će godine organizirati tradicionalne Feštice petkom. Prva od njih održava se već 16. lipnja, kada će Zadrane zabavljati klape Donat i Kantaduri. Program počinje u 20:30 sati i traje do 2 sata ujutro idućeg dana.
Klapsko pjevanje ima duboke korijene u dalmatinskoj kulturi i predstavlja važan dio identiteta i baštine ove regije te svjedoči o bogatoj povijesti Dalmacije. Tradicionalno višeglasje i bravurozne izvedbe originalnih napjeva uvijek su privlačile domaće i turiste, a bez obzira na jezične prepreke, pjesme o ljubavi, moru, domu, pomorcima ili teškom životu težaka bile su neizostavan „začin“ svake zabave.


Nema boljeg mjesta za njime od Poluotoka, budući da je oboje – jedno kao nematerijalnu, drugo kao spomeničku baštinu, pod zaštitu stavio UNESCO. Već ovog petka svi posjetitelji koji dođu u gradsko središte moći će uroniti u tradiciju ovog prostora, budući da je jedna od klapa koja će pjevati u promenadi gradom, klapa Donat, ujedno i najstarija aktivna hrvatska klapa.

– Nastupili smo na prvoj Feštici prije tridesetak godina i na svakoj smo do sada bili. Prošle godine proslavili smo 50 godina postojanja ali ne namjeravamo stati. Imamo nepregledan repertoar, a ovako u jednoj večeri obično odradimo oko 2 i pol sata pjevanja, kaže Goran Paleka iz klape Donat, koji otkriva kako će izgledati hodogram u petak.
Zapjevat će oko 20:30 na Narodnom trgu, tamo ostati oko 45 minuta, a potom od restorana do restorana zapjevati pjesmu-dvije, podružiti se s gostima i otići dalje.
U tom obilasku neće biti sami, već u društvu s prijateljima iz klape Kantaduri, još jedne neizostavne zadarske klape poznate po nenadmašnom tenoru i zabavljaču Bepu Matešiću. Ova klapa nastupa uz pratnju gitare, neizostavne mandoline i harmonike, pa kada se tome pridruže i glasovi pjevača dviju klapa – fešta „ne može falit“.


– Kantaduri već 30 godina imaju provjeren repertoar od kojega ne odustaju, a koliko smo dobri ili loši možete sami vidjeti u petak. Dođite i zapjevajte s nama!, poručuje Nedjeljko Zrilić iz Kantadura.


Feštice se nastavljaju tijekom ljeta, a nakon Kantadura i Donata u petak 23. lipnja nastupaju grupa Bolotura i trio Fontana.