Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

STAJU RADOVI

Kasnit će gradnja novih grobnica u Crnome, evo i razloga

Autor: Nikolina Lucić

21.02.2024. 15:49
Kasnit će gradnja novih grobnica u Crnome, evo i razloga

Foto: ARIF SITNICATehnički je proračun odnio svoju prvu konkretnu žrtvu. Naime, zbog uvođenja Oduke o financiranju nužnih rashoda obustavljeni su daljnji radovi na niveliranju i iskopima novih grobnica na Novom gradskom groblju Crno. Gradnja novih grobnica u Crnome kasnit će minimalno pola godine ili više nakon nove odluke gradonačelnika Branka Dukića o poništenju ponovljenog natječaja za niveliranje terena na grobnim poljima 5, 6 i 7.


Na natječaj procijenjene vrijednosti 2,7 milijuna eura bez PDV-a pristigle su dvije ponude, a komisija je povoljnijom ocijenila ponudu Krekić Avangarda, koji je dao nešto višu ponudu od 2,67 milijuna eura. Na kraju se Grad Zadar nije niti mogao odlučiti za izvođača, jer bez donošenja proračuna ne može osigurati sredstva za ovaj projekt.


– Gradonačelnik Grada Zadra donio je Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka za prvo tromjesečje 2024. godine, u kojoj nisu planirana financijska sredstva za sklapanje novih ugovora, a time niti za sklapanje ugovora u predmetnom postupku javne nabave, stoji se u odluci. A da građani više trenutno ne mogu kupiti grobnicu u Crnom potvrdio nam je i resorni pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap. Dodaje, problematika je velika, jer niti na Gradskom groblju Nasadi nemaju više slobodnih parcela.


Gradu trebaju novi grobni kapaciteti
– Natječaj za niveliranje poništen je jer njegova provedba proturječi Odluci o financiranju nužnih rashoda, tj. uvođenju tehničkog proračuna. Što i kako ćemo dalje još ne znamo, jer ponovno raspisivanje natječaja, naravno, direktno korespondira s izglasavanjem novog proračuna. Kada će se to dogoditi naravno ne znamo, tako da su sve daljnje akcije obustavljene. Na starom se Gradskom groblju ne mogu kupiti parcele za grobnice, tako da se i mi i Nasadi nalazimo u nezavidnoj situaciji, jer ruke su nam vezane, kazao nam je kratko Kasap na ovu temu.


Zakonom o proračunu propisano je, naime, kako Grad u razdoblju privremenog financiranja odnosno financiranja nužnih rashoda i izdataka ne smije preuzimati nove obveze. Ono što je svakako u ovoj situaciji poznato je to da će za raspisivanje novog natječaja, odabir izvođača i uvođenje u posao trebati nekoliko mjeseci. Ostaje nam tako vidjeti kada ćemo vidjeti prve radove na Novom gradskom groblju Crno.


Ono je inače dugo najavljivano, jer gradu odavno trebaju novi grobni kapaciteti. Projektirano Novo gradsko groblje Grada Zadra na lokaciji je sjeverno od naselja Crno i istočno od državne ceste D8 na površini od oko 33 hektara. Ukupni kapacitet groblja trebao bi biti 7.513 grobnica, ukupno 2.268 urni i niša, odnosno sveukupno 30.198 grobnih mjesta. Gradnja groblja predviđena je u sedam etapa, kako to budu zahtijevale potrebe, a pretpostavka je da bi ovakvo groblje bilo dostatno za sljedećih stotinjak godina. Usporedo s aktivnostima za izgradnju samog groblja poduzimane su i aktivnosti za izgradnju pristupnih cesta za Gospodarsku zonu Crno.