Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Planiraj, iskoristi, kompostiraj!

Kako odgovorno uživati u blagdanima?

Autor: Portal ZL

13.12.2023. 10:24
Kako odgovorno uživati u blagdanima?


Blagdani su vrijeme obilja, ljubavi i darivanja, ali često i vrijeme kada se generira velika količina otpada, posebice od hrane. Kako bismo zajedno smanjili taj negativni utjecaj na okoliš, donosimo vam nekoliko savjeta kako biste mogli savjesno uživati u najljepšem dobu godine.


PLANIRAJTE SVOJU KUPOVINU


Kada planirate kupovinu, razmislite o količini hrane koja vam zaista treba. Okrenite se održivosti i smanjite višak hrane, te samim time i otpada, u svom kućanstvu.
OBRATITE POZORNOST NA DATUM ISTEKA ROKA TRAJANJAKada kupujete namirnice, obratite pažnju na datume isteka, čime ćete izbjeći bacanje hrane zbog isteka roka trajanja.


UMJERENA PRIPREMA I SERVIRANJE JELA


Pripremajte i poslužujte manje porcije hrane kako biste izbjegli bacanje viška. Neka vaš odnos prema hrani bude odgovoran s ciljem minimaliziranja otpada.


ISKORISTITE OSTATKE OBROKA


Višak hrane neka ne završi u smeću. Uvijek možete iskoristiti ostatke hrane za sljedeći obrok, donirati ih ili ih zamrznuti, čime ćete smanjiti otpad.KOMPOSTIRAJTE NA SVOME BALKONU!


Pomognite okolišu kompostiranjem ostataka hrane i napravite mini kompostište na svom balkonu. Čak se trećina kućnog otpada može reciklirati na ovaj način. Dakle, ako prosječno kućanstvo proizvede 3 kg otpada na dan, 1 kg otpada je biorazgradivi otpad i može se kompostirati, odnosno tijekom godine možemo preraditi više od 300 kg otpada. Na ovaj način biootpad postaje korisna sirovina, a ne problematično „smeće“.


Ova blagdanska sezona prilika je da pokažemo ljubav ne samo prema našim bližnjima već i prema našem planetu. Svjesnim smanjenjem otpada od hrane, uz aktivno sudjelovanje građana Zadra i u suradnji s tvrtkom Čistoća, ne samo da činimo nešto pozitivno za okoliš, već smo i korak bliže čišćoj budućnosti. Uz naš zajednički angažman, blagdani postaju još svjetliji, a naša zajednica postavlja čisti primjer očuvanja okoliša.