Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

obljetnica odluke zavnoh-a

Jukić: Čuvajmo slobodu, zaustavimo podjele

Autor: Matea Guzalić

24.09.2023. 13:25
Jukić: Čuvajmo slobodu, zaustavimo podjele

Foto: Arif SitnicaUdruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra zajedno sa Zajednicom udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije obilježila je veliku 80. godišnjicu donošenja povijesne Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj.


Ovaj iznimno važan događaj održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Vlade RH, te uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije. Program je započeo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti palim borcima za slobodu grada kod spomen obilježja na zadarskom Gradskom groblju, a vrhunac proslave bio je svečani program koji je održan u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači.


Jedini ispravan put


Svi prisutni, među kojima su bili i Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika, Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća, Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, te brojni drugi predstavnici Grada i Županije, imali su priliku prisustvovati događaju koji je istaknuo važnost antifašističke borbe i donošenja povijesne Odluke o pripojenju spomenutih područja Hrvatskoj.
Svečani program započeo je nastupom skupine Zadarski tanac nakon kojeg su se brojni govornici prisjetili antifašističkih boraca koji su se borili protiv okupatora, te su istaknuli važnost očuvanja antifašističkih vrijednosti u današnjem društvu.


Prvi govor održao je Miljenko Letinić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra, a nakon njega govor je održao sudionik NOB-a Jakov Jukić, nositelj ratnog odlikovanja “Red Stjepana Radića” za doprinos u antifašističkoj borbi.


– Zadovoljstvo mi je i čast što vas mogu pozdraviti kao bivši aktivni borac NOR-a. U partizane sam pošao kao mladi dječak zbog nepravde, terora i ubojstva koje je provodio fašistički okupator i njegovi domaći poslušnici. Nije tu bilo nikakve ideologije, već je to bio jedini mogući izbor i jedini ispravan put.


To je bio poziv ljubavi prema voljenoj grudi i prema mojim ljudima, bio je to zov slobode koji je mogao osigurati život slobodnog čovjeka u svojoj domovini. Svojom voljom sam odabrao taj težak, naporan i opasan put, ali zbog toga se još i danas ponosim, započeo je Jukić te dodao da se također ponosi što je bio na strani pobjednika nad fašističkim zlom te što je bio Titov partizan.


Prerušeno hrvatstvo


– Izborio sam se za Hrvatsku, za njezinu slobodu, teritorij, integritet i cjelovitost i zbog toga sam ponosan. Ponosim se što se danas mogu slobodno kretati u Hrvatskoj. Čuvajmo slobodu, zaustavimo podjele, suprotstavimo se nepravdi i mržnji, volimo jedinu i dragu Hrvatsku, živjela Hrvatska i živjela sloboda, zaključio je Jukić, dok je Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća, prozvao one koji su tzv. prerušeni Hrvati.


– Izuzetno mi je drago biti pred onima koji svoje hrvatstvo ne doživljavaju kao nešto što se treba prerušiti. Oni koji danas nisu ovdje prisutni su prerušeni Hrvati, oni nisu u stanju afirmirati samostalnu, nezavisnu, suvremenu i suverenu Hrvatsku državu koja je nastala prije osamdeset godina ovim odlukama.


Afirmacija hrvatstva se događa afirmacijom bitnih datuma. Negacija hrvatstva se događa u prerušavanju u hrvatstvo kako bi se ostvarili neki politički, financijski i nepovijesni događaji. Država koja ima svoju budućnost je država koja raste. U Domovinskom ratu je nestalo i stradalo oko dvadeset tisuća ljudi, a od proglašenja samostalnosti je nestalo pedeset puta više ljudi.


Ostali smo bez puno ljudi zbog toga što im je netko ugasio i državu i hrvatstvo i budućnost. Oni koji su im to ugasili su oni koji se neprestano prerušavaju u hrvatstvo, a takvih mi je dosta, izjavio je Vučetić dodajući da se protiv njih treba boriti i ne pristajati uz njihove vrijednosti.