Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

zadarski plesni ansambl

Josipa Štulić predstavu "Beštija" u subotu izvodi u Zagrebačkom plesnom centru

Autor: Portal ZL

23.03.2023. 08:16
Josipa Štulić predstavu

Foto: Željko Karavida/HNK

U subotu, 25. ožujka s početkom u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru Josipa Štulić odigrat će predstavu Beštija u produkciji Zadarskog plesnog ansambla. Ovaj solo zamišljen kao kompilacija plesa, glasa i dramskih elemenata izveden je premijerno prošle godine na festivalu suvremenog plesa Monoplay u Zadru.


Autorski solo Beštija bavi se temom o animalnom u ljudima. Lik Beštije je hibrid žene i životinje. Ona simbolizira dualnosti ljudske psihe, pasivno bivanje, ali nagone i akciju. Boji se ponekad sama sebe, iako zavodljiva i snažna, plaha je i nježna.


Brojne tradicije svih krajeva svijeta imaju u svojoj predaji mitološka bića koja imaju određene životinjske osobine ili posebne karakteristike koje su najčešće bile odgovor na strahove ili pojave nerazumljive ljudskoj populaciji. Autorica progovara o vlastitoj definiciji takvog bića, koje čuči u svima nama.


Josipa Štulić je plesna umjetnica, koreografkinja i plesna pedagoginja, koja posljednjih godina svoj umjetnički rad bazira u rodnom Zadru. Nakon studija u Austriji na Salzburg Experimental Academy of Dance sudjeluje u brojnim predstavama i projektima u Hrvatskoj i inozemstvu kao plesač, gdje se izlaže i inspirira različitim koreografskim i tjelesnim praksama.


Trenutno djelovanje veže uz Zadarski plesni ansambl gdje je angažirana u plesnim predstavama, video uradcima, zatim kao koreograf i plesni pedagog. U posljednjim autorskim radovima koristi glas i tekst, a vokalnu tehniku prakticira pjevajući u zboru Fige. Surađuje s lokalnim video umjetnicima te često staje ispred kamere kao izvođač i sukreator.


Svoj primarni medij plesa osim u glas i video želi izmjestiti u svakodnevni kontekst pa je tako i autorica projekta Radionice plesa i pokreta za ne-plesače. Radi sa slijepim osobama kroz radionice osvještavanja pokreta, u sklopu suradnje s Udrugom slijepih i slabovidnih Zadarske županije te je autorica scenskog pokreta za nekoliko kazališnih ostvarenja. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.