Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GRADSKO VIJEĆE

JOŠ NIŠTA OD PRORAČUNA Frank: HDZ je ogorčen i povrijeđenog ega, a imali su planove...

Autor: Iva Bucić

01.03.2024. 12:24
JOŠ NIŠTA OD PRORAČUNA Frank: HDZ je ogorčen i povrijeđenog ega, a imali su planove...

Foto: LUKA JELIČIĆGradonačelnikova Odluka o financiranju nužnih rashoda i izdataka vrijedi do kraja ožujka, no po svemu sudeći, nema previše smisla na dnevni red sljedeće sjednice Gradskog vijeća stavljati točku o proračunu. Naime, predsjednik i predsjednica dva najveća oporbena kluba vijećnika potvrđuju da, izuzev poruka odaslanih preko medija, HDZ ne pokazuje nikakvu namjeru započeti pregovore o blokiranom gradskom proračunu.


Glavni je razlog za to što su i vijećnici Nezavisne liste Enija Meštrovića i vijećnici SDP-a pred gradonačelnika postavili ultimatume koje on ignorira tvrdeći da nemaju veze s proračunom. Prvi su, naime, izglasavanje proračuna uvjetovali izmjenama prostornog plana, a drugi uklanjanjem fašističkih i ustaških obilježja sa zadarskih ulica.


Opet ista situacija


– Komunikacija s HDZ-om prestala je lani čim smo održali prvu medijsku konferenciju na kojoj smo predstavili svoje prijedloge vezane uz prostorni plan. Sve ovo vrijeme, osim putem medija u nekim prenesenim značenjima, nije pokušana uspostava komunikacije vezano uz izglasavanje proračuna, kazuje Adela Frank, predsjednica Kluba koji okuplja sedmero vijećnika NL Enija Meštrovića.
Frank podsjeća da je i početkom prošle godine situacija s gradskim proračunom bila jednaka ovogodišnjoj – no tada su pregovori krenuli već u veljači pa je u konačnici proračun bio donesen u svibnju.


– S obzirom na to da su i ova i sljedeća godina izborne, onda je retorika puno drugačija nego lani, a sve u nadi skupljanja političkih poena. To će u konačnici rezultirati time da oni neće moći raspolagati sa 122 milijuna eura, koliko iznosi ovogodišnji proračun, da ne mogu ići u realizaciju nijednog ITU projekta kojima su se nedavno hvalili, da ne mogu uopće započinjati ništa novo što su imali u planu. Nekomunikacijom, dakle, štete sami sebi, a posljedično i gradu jer oni su izvršna vlast, sažima Frank.


Radeta također smatra da je HDZ blokadom proračuna najviše naškodio sam sebi. Da su razmišljali, bili bi odustali od proračuna, no to bi onda značilo prijevremene izbore, a toga se, ocjenjuje, očito boje.


Novac za kampanju


– HDZ-u ova situacija oko proračuna nikako ne ide na ruku s obzirom na to da je izborna i predizborna godina. Oni su očito imali planove u ovu godinu ući s kapitalom, bez obzira na to što se radi o javnom novcu, to je novac koji je njima treba biti u svrhu kampanje. Oni vjerojatno nezadovoljni samim tim su ogorčeni i povrijeđena ega. Ne mogu raspolagati javnim novcem na način na koji su navikli do sada i to je u osnovi trenutno najveći problem u HDZ-u, jer nemaju bankomat iz kojeg bi mogli financirati sljedeće izbore, govori Radeta.


Iz gradske se uprave redovito čuje argument da su amandmani NL Enija Meštrovića i Akcije mladih prihvaćeni, pa ih, uz SDP, prozivaju kao krivce za sabotažu gradskog proračuna, no Frank ističe da uvjet njezina Kluba nije bilo samo prihvaćanje amandmana, nego ispunjavanje zahtjeva vezanih uz izmjene i dopune gradskog Prostornog plana uređenja (PPU), od kojih je jedan da se poveća postotak zelene površine na građevinskim česticama, pri čemu treba uzeti u obzir visinu građevine – nije logično da jednaka udaljenost od granice čestice bude propisana za prizemnicu i četverokatnicu. Sporna im je, uz to, i prekomjerna stanogradnja koja se gura u paketu s hotelima na više atraktivnih lokacija.


– Ne postoji nikakvo jamstvo za realizaciju naših amandmana, niti postoji mogućnost sankcioniranja. Gradonačelnik može pet posto proračuna proizvoljno preusmjeravati. Lex šerif je dao ogromne ovlasti gradonačelniku kako bi upravljao svim procesima u gradu, upozorava Frank.


Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, Daniel Radeta, također potvrđuje da HDZ niti ne pokušava pregovarati.


– Sve je ostalo na istim postavkama, a to je da je HDZ izglasao nezakonit proračun, da bi u konačnici taj isti proračun i blokirali. Na izvršnoj je vlasti da odluči hoće li točku o proračunu staviti na dnevni red ili neće, ali Klub vijećnika SDP-a bio je protiv proračuna na prvoj proračunskoj sjednici, ali ne vidim niti jedan razlog zašto bi mi sada bili za njega, kaže Radeta.


Destruktivne politike


Proračun je, kaže, u drugi plan pao zbog destruktivnih politika zadarskog HDZ-a, koje se očituju u HDZ-ovu pokušaju poništavanja radne skupine. Radeta upozorava da tako HDZ odustaje od osnivanja ustanove Centar za mlade, a najnoviji nastavak niza destruktivnih politika je najavljena ostavka direktoru koji je po Radetinu mišljenju »jedini još nešto radio«.


Mislio je pri tom na direktora Višnjika Denisa Karlovića, kojeg je Skupština trgovačkog društva ŠC Višnjik d.o.o., koju predstavlja gradonačelnik Grada Zadra, odlučila razriješiti.


– U Zadru postoji toliko problema, a Grad se bavi Prijovićkom i Karlovićem. Ma dajte!, dodala je kratko Frank.


Dok pregovori oko proračuna još vise u zraku, na idućoj sjednici Gradskog vijeća sigurno će se raspravljati o budućnosti savjetodavne Radne skupine Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade.


Naime, troje članova podnijelo je početkom tjedna ostavke – Morana Rogić Vilhar iz udruge Cinaz, Iva Župan iz udruge Svjetlo te Vinko Radovčić iz udruge Drama plus, što znači da savjetodavna skupina koju je izabralo Gradsko vijeće više nema predstavnike iz svih dogovorenih područja. Zbog toga se na posljednjem sastanku gradska predstavnica u radnoj skupini, Rina Dože-Marinić, izuzela od odlučivanja nakon što je gradska pročelnica Mirjana Zubčić istaknula da Grad rad radne skupine u krnjem sastavu smatra nezakonitim.


No jedino Gradsko vijeće može odlučiti o sudbini ovoga tijela i morat će se očitovati o tome može li ono djelovati u krnjem sastavu, hoće li biti potrebno raspisivati novi poziv ili nadopuniti članstvo s prijavljenim kandidatima.


Predsjednik Gradskog vijeća i koordinator radne skupine Marko Vučetić za utorak je najavio sastanak s predsjednicima klubova vijećnika.


Loša poruka


– Treba što prije osnovati Centar. Ionako su oni ispunili svoju svrhu definiravši stavke koje ulaze u Akt o osnivanju i kada su predložili kandidatkinju za v.d. ravnatelja budućeg Centra. Oni ne moraju donijeti statut, on se može donijeti naknadno. To što je njih troje odustalo samo je znak da ovo pitanje što prije treba riješiti, prije nego li se još više osoba počne uplitati tamo gdje im nije mjesto, zaključuje Frank.


Radeta smatra da HDZ poništavanjem radne skupine želi odustati od osnivanja Centra za mlade.


– S ovim je zapravo HDZ poslao poruku da njima nije važno da Zadar ima tu ustanova ako oni tom ustanovom ne vladaju, ako je ne kontroliraju i ne provode svoje politike i svoja kadroviranja. Poruka je jasna. Ako HDZ neće imenovati ravnatelja i neće imati svoj statut, onda neće ni biti Centra. To je poruka koju smo dobili od gradonačelnika. Mi smo na to upozoravali i prije, jedina je ideja da oni kontroliraju tu ustanovu, govori Radeta.


Ocjenjuje da gradonačelnik šalje jako lošu poruku onima kojima su prostorije Centra namijenjene, a na raspuštanje radne skupine ionako ne može utjecati jer je on nije ni imenovao.


– Samo Gradsko vijeće može raspustiti radnu skupinu, tako da gradonačelnik na to ne može utjecati, može jedino odustati od svega onoga što ta radna skupina zahtjeva. Ali i tako šalje lošu poruku jer je radna skupina sastavljena od predstavnika udruga, to nije političko tijelo. Mi ćemo i dalje inzistirati na tome da to bude po istom modelu, da udruge same odlučuju o budućnosti Centra, nikako HDZ i nikako njihova kadroviranja, poručuje Radeta.