Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

u palači cedulin

Jazz sastav Marija Kalmeta Quintet po prvi put nastupio u Zadru

Autor: Đurđa Baljak

25.08.2023. 11:46
Jazz sastav Marija Kalmeta Quintet po prvi put nastupio u Zadru

Foto: Bojan Bogdanić/TZG ZadarTalentiran, obrazovan i višestruko nagrađivani sastav domaćih mladih jazzista Marija Kalmeta Quintet nastupio je po prvi put u Zadru u atriju palače Cedulin. Sastav se okupio 2023. godine, a pored vokalistice Marije Kalmete, čine ga gitarist Filip Pavić, bubnjar Jerko Jurin, kontrabasist Ivan Džajić i saksofonist Oliver Potočnik. Povodom toga smo porazgovarali s Marijom Kalmetom koja nam je otkrila nešto više o samom bendu.


– Ja sam prije svega likovnjak, a glazba mi je hobi i ljubav koja potječe još iz osnovne glazbene škole. Volim jazz jer pruža slobodu i mogućnost da se čovjek oslobodi kontrole koju svi imamo u nekakvom svakodnevnom životu. Kako sam prijašnjih nekoliko godina učila o jazz glazbi, željela sam pokrenuti nešto u tom smjeru.


Radila sam s gitaristom Filipom Pavićem pa smo se na koncu okupili 2023. godine u Zagrebu, a krenuli smo svirati u svibnju, otkrila nam je Marija te dodala kako na ovom nastupu nažalost nije sudjelovao gitarist Pavić jer je ozlijedio ruku pa ga je zamijenio Petar Čulibrk.
Pred zadarskom publikom su izveli odabrane jazz standarde iz američke pjesmarice, ali u suvremenim aranžmanima koji su primjereni senzibilitetu današnjih mladih glazbenika i jazz publike.Raznovrsne izvedbe


Odsvirali su tako odavno definirane sklade iz 30-ih i 40-ih u inovativnim i svježim aranžmanima obogaćenim iznenađujućim improvizacijama i interpretacijama maštovite vokalistice i solista.


Izvedbe su se tako kretale u širokom i šarolikom rasponu od nježnijih i profinjenih balada pa sve do standarda koji predstavljaju polazišta članovima ovoga kvinteta za žestoki groove.


– S obzirom na to da smo kvintet, izveli smo deset jazz standarda u nekakvom našem aranžmanu kako ne bi trajalo predugo zbog svih sola instrumentalista. Uz to, sačuvali smo i jednu pjesmu za bis, kazala nama je ova mlada jazz glazbenica te dodala kako im neke pjesme traju i do sedam minuta.


Solisti su ponajprije u službi ove sugestivne i dinamične pjevačice jedinstvenog glasa i vokalne interpretacije koja je ujedno i idejna začetnica ovoga jazz sastava. Pritom svaki član vješto pronalazi prostor kako bi izrazio svoju solističku spremnost i inventivnost.


Uigrana je to ekipa solista koja međusobno jako dobro funkcionira pri čemu sola jednog člana otvaraju mogućnost i prostore ostalim da se kreativno izraze.Perspektivna pjevačica


– Sastav se zove Marija Kalmeta Quintetj er sam okupila oko sebe muzičare koji žele sa mnom svirati one jazz standarde koje volim i želim pjevati pa tako zajedno stvaramo glazbu. Većina njih je završila jazz akademiju, a pored ovoga sviraju i u ostalim glazbenim sastavima, otkrila nam je Marija.


Vokalistica Marija Kalmeta je u proljeće 2019. izabrana kao finalistica na natječaju Nove nade jazza »Marijan Marijanović« u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i JazzHR-a te privlači pozornost svojim nastupom u Jazz & Cabaret clubu Kontesa gdje se predstavlja kao perspektivna jazz pjevačica.


Marija Kalmeta rođena je 1988. godine u Zadru gdje završava glazbenu školu, instrument violinu. Godine 2007. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina, smjer slikarstvo.


Diplomirala je 2013. godine. Godine 2018. pohađala je Berklee at Umbria Jazz Clinics ljetnu školu u Perugi (Italija), Marion Cowings Jazz vocal Workshop u Smalls Jazz Clubu u New Yorku (USA), a 2019. godine JM Summer School u Grožnjanu (Hrvatska), gdje uči jazz pjevanje i surađuje sa svjetskim imenima jazza i suvremene glazbe.


Neki od njih su Patrice Williamson, Jeffrey Ramsey, Dennis Montgomery III., Louis Bonilla, John Rilley, Thana Alexa.