Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

mali arsenal

Izložbeni prostor Narodnog muzeja Zadar je mjesecima izvan funkcije

Autor: Toni Perinić

13.01.2023. 09:58
Izložbeni prostor Narodnog muzeja Zadar je mjesecima izvan funkcije

Foto: Toni PerinićKulturno povijesni spomenik Mali arsenal, kojim upravlja Narodni muzej Zadar, nakon višegodišnje obnove, otvoren je u kolovozu prošle godine, kad je postavljena izložba »Panorama Dalmacije«. Po završetku te izložbe vrata tog multimedijalnog posjetiteljskog centra su opet pod ključem. Rečeno je tada kako se moraju sanirati određeni nedostaci po pitanju vlage u prostoru te kako će uskoro prostor opet biti otvoren.


S obzirom da je od zatvaranja prošlo više od tri mjeseca, pitali smo Narodni muzej izvode li se u Malom arsenalu kakvi radovi i kad se može očekivati ponovno otvorenje i stavljanje prostora u funkciju.


– Mali Arsenal je bio otvoren tijekom ljetne turističke sezone kao informativni centar o aktualnim izložbama te kulturnoj ponudi u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Uz to nudio je svoje standardne sadržaje digitalnog kviza te stalne postave izložbe slika Zadra. Malom arsenalu predstoje sanacijski radovi za koje je izrađen troškovnik, stoji u odgovoru Narodnog muzeja.
Podsjetimo. prostor Malog arsenala obnovljen je koncem 2016. godine u sklopu EU projekta HERA. Projekt HERA, punim nazivom »Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana«, financiran je iz IPA Programa jadranske prekogranične suradnje, a u projektu je sudjelovalo devetnaest partnera iz osam država.


Projekt je vrijedan 8,8 milijuna eura, od čega je EU sufinancirala 85 posto ukupnog iznosa, a 15 posto sufinancirala je Zadarska županija koja je i nositelj projekta. Po završetku obnove, uočeni su određeni nedostatci, a zbog pandemije odgođeno je njegovo otvaranje. Hoće li do otvorenja doći prije ljetne sezone, preostaje nam za vidjeti.