Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

"DESET OD STO DEVEDESET"

Izložba u spomen na deset godina djelovanja Arheološkog muzeja Zadar

Autor: Matea Raguž

01.12.2022. 14:17
Izložba u spomen na deset godina djelovanja Arheološkog muzeja Zadar

Foto: Mate KominaPovodom obilježavanja 190. obljetnice Arheološkog muzeja Zadar sinoć je otvorena retrospektivna izložba »Deset od sto devedeset«, na kojoj je predstavljena muzejska djelatnost tijekom proteklog desetogodišnjeg razdoblja od 2012. do 2021. godine.


Iako su na sam spomen Arheološkog muzeja glavna asocijacija arheološka istraživanja, organizatori su ovom izložbom željeli prikazati kompletno djelovanje Muzeja, što uključuje i druge odjele. Tim je povodom, između ostaloga, prikazan rad dokumentacijskog i promidžbeno-marketinškog odjelate knjižnice, kao i drugih.


U samoj su organizaciji sudjelovali svi djelatnici Muzeja, dok je pripremu same izložbe predvodila viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar, Timka Alihodžić.
– Ovom smo izložbom pokazali doista mali dio našega djelovanja koje je inače puno kompleksnije. Naime, Muzej ima jako vrijedne i aktivne ljude što je i vidljivo u uspješnim suradnjama s brojnim institucijama, kazala je Alihodžić.


Koliko je značajan rad sadašnjih, ali i bivših djelatnika potvrdio je i sam ravnatelj Arheološkog muzeja Jakov Vučić naglasivši njihov golem doprinos Muzeju. S njim se složio i državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak koji je ovim putem čestitao djelatnicima Muzeja na dosadašnjim postignućima, kao i pročelnica UO za kulturu i šport Grada Zadra Dina Bušić.


– Arheološki je muzej od iznimne važnosti za grad i zajednicu. Međutim, njegovi su djelatnici oni koji svojim radom čine život svih nas Zadrana čine ljepšim i bogatijim, kazala je Bušić.


Viša je kustosica Alilhodžić, istaknula poveznicu Arheološkog i grada Zadra koja je nezaobilazna u njegovom djelovanju.


– Cilj nam je također bio prikazati da je sam Muzej neodvojiv od grada. Da nije ovoga grada, ne bi bilo ni Muzeja jer ih veže jedna emotivna veza, stoga je i datum otvorenja izložbe nedugo nakon proslave Dana grada Zadra, rekla je.


Slavljeničku je tortu ovom prigodom prerezao jedan od najstarijih živućih djelatnika Arheološkog muzeja Zvonko Govorčin, simbolično otvorivši izložbu.