Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

ZADARSKA ODVJETNICA

Ivana Raspović: "U nedjelju bi na Stanovima svi trebali stajati, jer sam ja vlasnica sjedalica!"

Autor: Iva Bucić

13.06.2024. 20:19
Ivana Raspović:

Foto: Luka Jeličić/osobna arhivaDok se HNK Zadar bori za ulazak u Drugu ligu, u pozadini se nastavlja sukob oko imovinskopravnih odnosa, koji je u konačnici rezultirao time da ulaz u klupske prostorije odnedavno čuva zaštitar. U medijima se naveliko špekulira da je HNK Zadar zaštitara angažirao s ciljem da Rena Sinovčića, koji je lani nepravomoćno osuđen za izvlačenje 5,5 milijuna eura iz kluba i s njim nepovezanu zadarsku odvjetnicu Ivanu Raspović spriječe u tome da dođu do svoje imovine.


Kupila sjedalice


Sinovčićeva je tvrtka, naime, od prošle godine vlasnik 700-tinjak četvornih metara zgrade naslonjene na tribinu nogometnog stadiona na Stanovima koju koristi HNK Zadar, a u kojoj su smještene pomoćne prostorije, klupski uredi, svlačionice, kao i kafić i stambeni prostor.


Raspović je, s druge strane, početkom ove godine na stečajnoj dražbi kao jedina ponuditeljica za 1.500 eura kupila tri tisuće sjedalica na tribinama stadiona na Stanovima, kosilice i semafore, perilice i sušilice iz svlačionica, pehare, brojač karata, namještaj i ostalu imovinu NK Zadar u stečaju, a čija je vrijednost procijenjena na oko 45.000 eura. Jednako kao i Raspović, na javnoj dražbi za imovinu NK Zadra mogao je sudjelovati HNK Zadar ili pak Grad Zadar, no ni jedni ni drugi to nisu učinili. A kada se Raspović posve legitimno uključila u javnu dražbu i za sitne novce kupila opremu neophodnu za održavanje utakmica na Stanovima, nitko od nadležnih nije niti pokušao stupiti u kontakt s njom.
S obzirom na to da je riječ o opremi koja je neophodna za održavanje utakmica, pa onda i funkcioniranje kluba, Raspović je predložila načine da se riješi nastali problem, ali, kako kaže, nitko se ni iz Kluba ni iz Grada nije oglasio na njene prijedloge niti je što pokušao riješiti glede te situacije.


– Ja ne znam zbog čega su zaštitari ispred ulaza u nogometni klub Zadar. Ne znam koga oni čuvaju i što oni štite. No, korištenje kupljene imovine zabranjeno je Klubu pisanim putem još u ožujku ove godine. Ja sam se njima više puta obraćala da se pokuša postići neki sporazum, međutim, nikada mi se nitko nije javio. Nisu se izjasnili ni treba li njima to ili ne treba, žele li otkupiti ili ne, govori Raspović.


Iako s druge strane nema odgovora, Raspović kaže ne želi ništa na silu i ne namjerava poduzimati išta protuzakonito. Nema, kaže, namjeru ni u nedjelju na stadionu braniti korištenje sjedalica i semafora, no poduzet će pravne korake koje joj dozvoljava zakon – bilo kroz naknadu štete, bilo kroz izmaklu dobit, bilo kroz preuzimanje.


Ivana Raspović: OSOBNA ARHIVA


Nitko neće stajati na nogama


– Po zakonu imam više opcija i odlučit ću se što ću ja od toga napraviti i hoću li uopće išta od toga napraviti. A u nedjelju nitko neće stajati na nogama, ulaznice se prodaju i svi ljudi koji kupe ulaznicu će sjesti, to se podrazumijeva, HNK Zadar bez te opreme ne može. Ali zapravo bi svi trebali stajati jer sam ja vlasnicima u više navrata neuspješno pokušavala komunicirati, sažima Raspović.


Istaknula je i da je u obilasku kupljene imovine ustanovila da nedostaju škrinja za sladoled, hladnjak, ručna kamera, laptop, usisavač te poluprofesionalne perilice rublja i sušilica. Zbog toga je stečajni upravitelj NK Zadar Srđan Dvornik podigao i kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je ukrala stečajnu masu kluba iz prostora na stadionu koje sada koristi HNK Zadar.


Uz nevolje s imovinom, prije mjesec dana HNK Zadru je zbog neplaćenih računa nakratko isključena i voda, a zbog vlasništva nad klupskim prostorijama bila im je upitna i licenca koja im je omogućila igranje kvalifikacija za ulazak u Drugu ligu. Licencu su na koncu uspjeli osigurati, a za to su morali ili pronaći način da nabave novu opremu ili se s kupcem dogovoriti oko njezinog zadržavanja. No stara je oprema još u funkciji, a Raspović i dalje nitko ne kontaktira. S druge strane, umjesto Sinovčićevih svlačionica, postavljeni su kontejneri, koji će se koristiti i u nedjelju, kada će u borbi za ulazak u 2. NL nogometaši Zadra u nedjelju na Stanovima ugostiti Segestu.


Sinovčićeva tvrtka vlasništvo nad klupskim prostorima preuzela je niti tjedan dana nakon što je zadarsko Gradsko vijeće amenovalo privatizaciju HNK Zadra. Za milijun eura investitor je dobio 75 posto plus jednu dionicu, a Gradu Zadru ostaje 25 posto plus jedna dionica. Dok se investitor obvezao financirati sve godišnje troškove poslovanja kluba i iskazao namjeru investiranja u novi stadion, Grad se obvezao da će s 300 tisuća eura godišnje sufinancirati rad omladinskog pogona.