Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

gospodarsko vijeće županijske komore

Ikić: Unatoč inflaciji predviđanja za 2024. su još uvijek optimistična

Autor: Nikolina Lucić

26.01.2024. 14:02
Ikić: Unatoč inflaciji predviđanja za 2024. su još uvijek optimistična

Foto: Luka JeličićNajveći su se zadarski gospodarstvenici sastali na Trećoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Zadar, na kojoj su raspravljali o očekivanjima gospodarstvenika Zadarske županije u poslovnoj 2024. godini. Sjednici je kao poseban gost također prisustvovao Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH, koji je nazočnima govorio o ekonomskim trendovima i kretanjima u 2024. kao i o provedbi reforme investicija iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Na sjednici su izabrana i tri člana skupštine Hrvatske gospodarske komore za razdoblje 2024. – 2028. godine.


ŽK Zadar je nedavno objavila posljednje podatke o gospodarskim kretanjima za našu regiju u 2022. godini, u kojoj su zabilježeni rekordi u gotovo svim segmentima poslovanja. Broj tvrtki, obveznika plaćanja poreza na dobit, bio je 5.987 ili za 6,1 posto veći nego prethodne godine, a zaposlenih u gospodarstvu na kraju godine bilo je 29.136, što je za 7,1 posto više nego prethodne ili za četiri posto više nego dosad rekordne 2019.


Ukupni prihodi su također bili rekordni, ostvareno je skoro tri milijarde eura ukupnih prihoda (27,2 posto više), od toga 773,5 milijuna eura prihoda od prodaje u inozemstvu (36,9 posto više). Ti prihodi nisu bili smo nominalno veći, već je njihov rast bio značajno veći od rasta inflacije u toj godini. Rasla je i prosječna bruto isplaćena plaća. S iznosom od 1.169 eura bila je za 8,4 posto veća od bruto plaće isplaćene u 2021. godini.
Kratki nam je pregled sastanka dao i Denis Ikić, predsjednik ŽK Zadar, ističući kako je 2023. godina, za koju još nemaju podatke, ali vođeni impresijama gospodarstvenika, također puna pozitivnih pokazatelja, a prve su projekcije za ovu godinu također u plusu.Prognoza za 2024. optimistična


– Radna sjednica Gospodarskog vijeća u novom je sazivu, osim u našim uobičajenim temama, protekla i u izboru članova Skupštine HGK. Raspisan je postupak za izbor novih članova Skupštine za mandatno razdoblje od 2024. do 2028. godine. Raspravili smo sliku naše regije prema tome kako ju gospodarstvenici, članovi vijeća vide s obzirom na svoj udio u financijskim i poslovnim kretanjima u prošloj godini.


Čuli smo i njihova očekivanja za 2024. godinu. Vrlo smo zanimljive informacije dobili našim anketnim upitnikom, koji je u zadnjoj fazi pripreme i biti će objavljen kroz nekoliko dana, kazao je Ikić. Dodavši kako ŽK Zadar u središnjicu šalje mora izabrati četiri nova člana Skupštine.


– Posebni savjetnik Predsjednika Vlade RH za ekonomska pitanja Zvonimir Savić predstavio nam je kolaž informacija o tome gdje hrvatska stoji, kako stoje nacionalni investicijski projekti, gdje se nalazimo u odnosu na druge zemlje EU kao i koje će zakonodavne odredbe biti donesene u ovoj godini.


Što se tiče naše regije, ovisno na globalna gospodarska kretanja i inflaciju predviđanja su još uvijek optimistična, unatoč globalnim problemima. Prošla je godina u financijskom smislu bila jako dobra, iako još nemamo potpune rezultate, vodeći se rezultatima iz 2022. godine, koju smo detaljno analizirali i koja je bila do sada rekordna, nemamo razloga ne vjerovati u daljnji pozitivan rast financijskog i gospodarskog tržišta, zaključio je Ikić.