»Krene pa stane«, »pet dana ima posla, pet nema«, »nije loše sad u osmom«,«nema gužve u gradu«, »nekima je skupo, nekima nije«, »ovisi koga pitaš«- neki su od odgovora ugostitelja na naša pitanja o (ne)zadovoljstvu ovom turističkom sezonom. Obišli smo nekoliko restorana na Poluotoku, upitali i goste kakva je ova sezona jer blagdan Velike Gospe je za nama te što je nama u Dalmaciji mjerilo prave sezone.
Kako nam ugostitelji kažu, krenulo je dobro u predsezoni, srpanj je podbacio, a nešto gužve se osjeća ovih dana. Iako, većina nam je kazala kako je ove sezone jednostavno manje gostiju u odnosu na prijašnju godinu.
»Traže dlaku u jaju«
Da je dobar jelovnik koji nudi nešto drukčije, najbolji način da se privuče i zadrže goste u lokalu, kazali su nam konobar i voditelj restorana »The taste«, ali kako kažu, ipak je zamjetan pad broja gostiju u cijelom gradu. Vlasnik jednog ugostiteljskog objekta, kazao nam je kako u principu pravila nema, a tek nakon što preživi zimu, moći će nam reći kakva je bila sezona.
U našoj podnevnoj šetnji gradom, stolovi u restoranima su se tek počeli puniti. Tako se već okupila nekolicina u restoranu »The Hedonist«, a kako nam je kazao voditelj Ante Kolobarić, imao je neka druga očekivanja od gužve i sezone na Poluotoku.
– Sezona nije bajna, ali je ok! Ne znam kako je tu bilo lani, ali za ovu godinu je u redu. Iako, neke pretjerane gužve na Kalelargi nema baš. To me je iznenadilo jer sam mislio da će za 15. kolovoza biti tolika gužva da se ne može proći nikako. Zadnjih pet do šest dana, malo je više ljudi u gradu nego što je bilo početkom mjeseca, ali po meni, to nije dovoljno za ovaj grad. Može biti još 20 % više gostiju bez problema, kazao nam je Kolobarić kojeg smo upitali misli li da u gradu ima previše restorana.
– Definitivno! Pogotovo na za ovako mali broj turista koji nam je sad tu pa nitko nije zadovoljan. Mislim da ima više od 200 restorana u gradu na Poluotoku, s tim da najmanji ima 30 sjedećih mjesta tako da nitko ne može predobro raditi, nitko nije baš previše zadovoljan, kazao nam je voditelj koji napominje kako u njihovom restoranu gosti nekad traže najskuplja jela, a dok nekih dana »traže dlaku u jaju« i takoreći žele besplatan ručak. Ugostitelji se tako nose i s raznim situacijama, a događa se da gost ode bez plaćanja računa nakon što se dobro najede. U »Hedonistu« se svake sezone jelovnik dorađuje, ali najviše se naručuju rebarca s bbq umakom od 24 eura. Voditelj napominje kako je porcija ogromna i jedno od boljih jela koje nude. Nakon rebaraca, drugo mjesto po potražnju ide za razne pašte koje se kreću u rasponu od 14 do 17 eura.

Šime Barančić
Bolje nego ikad
Gosti koji dolaze u grad, mjesto za dobar ručak traže po društvenim mrežama, preko Googla ili TripAdvisora. Tako i u »Hedonistu« prate koliko ljudi ih je pregledavalo ili tražilo upute do restorana. Kako sezona ide, broj se povećava, a kako nam voditelj kaže, razlika između lipnja i srpnja je bila 15 tisuća pregleda.
Jedan od ugostitelja s kojim smo razgovarali, kazao nam je kako primjećuje da gosti njihova restorana često pregledavaju recenzije s Googla dok naručuju. Najviše im ide predjelo od pršuta, sira i maslina od 19 eura koje je dostatno za četvero. Što se tiče tijeka ove sezone, napominje kako se ne mogu žaliti, dapače. Ove godine, prilagodili su cijene kako bi bile pristupačnije i to je jedan od razloga što kod njih nema praznih stolova.
– Predsezona je bila dobra, sedmi mjesec je bilo loš, a sad smo radili bolje nego ikada. Vlasnik je shvatio da mora prilagoditi cijene, tako da smo puni. Zadnjih dana dolaze nam bolji gosti, Talijani koji biraju dobru ribu. I dalje ima situacija kad njih četvero dijeli juhu, ail toga će uvijek biti jer imamo previše smještajnih objekata i gostiju koji stižu jeftinim letovima. Ovih dana je malo više ljudi u gradu, ali kako čujem od kolega izvan centra, oko Borika, tamo ih je manje nego inače, kazuje nam konobar kojeg smo upitali što misli jesu li cijene naših restorana previsoke.

Leo i Sanja
Skupi smo
– Koliko će ovo potrajati, teško je procijeniti. Pričao sam i s osobama na charterima, ni tamo nisu nešto bili zadovoljni u lipnju i srpnju. Kako će ovo sve ispasti, teško je reći… Ali, generalno, cijene su visoke. Naše vino je, na primjer, preskupo…. Naše trgovine su preskupe, isti artikli su vani jeftiniji i ljudi to primijete. U pravilu, grabimo… To će nam se osvetiti jer je ušlo u glavu ljudi da smo skupa zemlja. Kad se to dogodi, teško se vratiti nazad, kazuje nam ugostitelj kojeg smo također upitali o brojnosti restorana u gradu. Smatra kako čak i nije previše ugostiteljskih objekata, ali je manje onih koji drže do sebe, koji drže konstantu u kvaliteti.
Prošetali smo i do konobe »More« koja je na istom mjestu od 1945. godine, a vlasnik Šime Barančić, nam je kazao kako im je sezona kao i za svih – slaba.
– Osjetan je pad prometa za nekih 30%. A kad će točno završiti i kad ćemo povući finalnu crtu i zbrojiti se,još ne znamo. Svakako, početak je bio nikakav, iako se sad nešto zbiva. Prije smo imali tri đira gostiju koji bi kroz popodne prošli, sad samo dva… I fali ta treća tura koje nema. A mi imamo i radnike koje treba platiti, koji su očekivali veliki posao i koji očekuju dobre plaće. Rekli su da će se u roku dvije godine nakon uvođenja eura stabilizirati. Kad se počelo raditi s eurom, kolege su napravili veliku razliku u cijeni… dizalo se za 5 eura, kao nekad za 5 kuna. Ja sam podignuo nešto malo i ostao sam na tim cijenama i ove godine dok ih neki dižu i dalje. Iako, kad slušam goste, neki kazu da smo tu u Zadru ok s cijenama, dok nekima nismo, kazao nam je Barančić koji smatra kako bi se trebalo više poraditi na brendiranju naše tradicionalne gastronomije, jer ćevapi nisu tradicionalna dalmatinska spiza. Dok razgovaramo, u pozadini se čuje ona poznata pjesma Gabi Novak- »Pamtim sam sretne dane«.

Ajlona i Damir
Radije u Italiju, Albaniju
Naravno, morali smo upitati i naše turiste, kako oni gledaju na našu ponudu i cijene. Leo i Sanja iz Italije kazali su nam kako su u restoranu bili samo jednom, a nakon tog iskustva – više neće.
– Pisalo je da je meso odležalo 40 dana, a došlo mi je da zovem konobara da mi ga drži da ga izrežem. To je bila katastrofa… Ako u restoran ode familija, 250 eura ode, a bar da smo jeli dobro, nego tako loše. Vino isto, preskupo, a nikakvo. Radije ćemo doma spremiti i ribu i meso… Prekrižili smo restorane jer kako cijene mogu biti tako visoke kad uduplo manje sve dođe u nabavi, govori nam ovaj ljubazan par.
Iz Slovenije su došli Ajlona i Damir, a kako nam kažu, također jedu doma, a za gušt su išli samo dva puta, u restorane »Rafaelo« i »Šime«.
– Koga smetaju te cijene? Stvarno? Hrvate koji tu žive il nas koji dođemo na godišnji? Platio ja nešto 10 eura više ili manje, na kraju mi je svejedno. Domaći to svaki dan plaćaju, a ni ne idu u restorane. Reklama koja se stvara okolo, da su cijene u Hrvatskoj vrlo visoke, to su praktično zakuhali više oni u Istri gdje je kava 5 eura, a sladoled 4 eura. Moji kolege kažu da bi radije išli u Italiju, Albaniju i Grčku gdje je puno jeftinije, a ponuda je skoro ista – more, sunce, hrana, kazao je Damir s kojim se slaže i Ajlona koja nam govori kako su restorani danas puni, a prije mjesec dana prazni. Krene pa stane…
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
NEZAVISNI
Erlić neće imati problema s “rukama” na proračunskoj sjednici. Podržat će ga i – Denis Barić
Zadar & Županija
most
Ivan Matić vraća se u Sabor i poručuje: Nastavit ću biti glasan oko intervencija u prostoru!
Advent
KASTAV
Boćarski dom postaje epicentar glazbe, zabave i adventske čarolije
Advent
CRIKVENICA
Spoj mora, čarolije i božićnog raspoloženja
Ostali sportovi
Trenerica JK-a Uskok
Daniela Gluhan: ‘Jedrenje nauči dijete kako samostalno donositi odluke’
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!