Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

PRVA ZADARSKA IZLOŽBA

Hrvatski sveci i blaženici u očima Iris Mihatov Miočić

Autor: Matea Guzalić

10.11.2022. 20:17
Hrvatski sveci i blaženici u očima Iris Mihatov Miočić

Foto: Mate Komina“Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” autorice i slikarice Iris Mihatov Miočić naziv je izložbe koja je večeras svečano otvorena u Gradskoj loži Zadar. Izložbu je otvorio mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu, a sve okupljene je zabavio prigodni glazbeni program.


– Sama priprema za izložbu je tekla tako da sam se prvo morala upoznati s popisom hrvatskih svetaca i blaženika, za to sam dobila službeni popis. Uvod u samu pripremu bilo je upoznavanje njihovih života i rada kroz čitanje životopisa i to mi je zapravo bio jedan izvor nadahnuća. S ovom izložbom putujemo u razne hrvatske gradove. Prvo smo bili u Križevcima, pa u Puli, Šibeniku, Sisku i Karlovcu te smo sada po prvi put u Zadru, izjavila je Iris Mihatov Miočić.


Autorica je prikaze svetaca i blaženika proširila i na izbor portreta sluga božjih i na osobe za koje kauza još i nije započela, no po svom svetom životu u narodu su prihvaćeni kao uzori koji zaslužuju čast oltara. Tridesetak izloženih portreta imaju ujednačenu visoku likovnu kvalitetu, bitne slikarske karakteristike i zanimljiva sadržajna proširenja.

U nekim od izloženih portreta može se vidjeti prvi hrvatski svetac franjevac i mučenik Nikola Tavelić, kojeg je Miočić prikazala s križem u stisnutoj šaci koja kao da simbolizira svu odlučnost u širenju vjere. Zatim, lik svetog Marka Križevčanina centralno je postavljen u strogoj frontalnosti, a lice mu odiše odlučnošću i beskompromisnošću u branjenju vjere, dok je blaženi Alojzije Stepinac prikazan u sabranosti molitve, a njegovu spremnost prihvaćanja patnje i životne ugroze Miočić je označila prikazom Krista na križnom putu.


Miočić svoje portrete postavlja u prostor dubine i aktivne površine s dramatskom pokrenutošću plohe ili ravnomjernim tonskim ritmovima. Svojom dosljednom slikarskom opisnošću i preciznom izvedbom detalja osmišljava svaki portret, neovisno radi li se o osobi izuzetne snage vjere i življenja u posljednjih sto godina, ili onima koji su život posvetili slavi Božjoj u vremenu udaljenom od nas i više stoljeća. Ona promatra i doživljava ljude koji su dar vjere primili bez ikakve zadrške, te postali i sami dar i primjer hrvatskom vjerničkom puku, napisao je povodom izložbe prof. Stanko Špoljarić, likovni povjesničar i kritičar.


Svi zainteresirani mogu pogledati ovu izložbu kroz idućih deset dana.