Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PRESUDA

HRT gonio Zadranku da nije prijavila televizor, pobijedila ih je na sudu: “To nije prekršaj”

Autor: Goran Šimunov

07.02.2024. 15:29
HRT gonio Zadranku da nije prijavila televizor, pobijedila ih je na sudu: “To nije prekršaj”

Foto: FREEPIKSutkinja Općinskog suda u Zadru, Marija Stopfer Mišetić, na temelju prijedloga višeg sudskog savjetnika Mislava Marčića, donijela je nepravomoćnu presudu kojom je odbila tužbeni zahtjev javne ustanove Hrvatske radiotelevizije (HRT) protiv jedne Zadranke. HRT je u prekršajnom postupku protiv okrivljenice zahtijevao da je se novčano kazni zbog toga što posjeduje televizijski prijemnik koji nije prijavila pa za njegovo posjedovanje ni ne plaća naknadu sukladno Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji.


U obrazloženju presude sutkinja Stopfer Mišetić je navela kako je utvrdila da djelo, na način kako je to okrivljenoj stavljeno na teret, po propisu nije prekršaj.


– Iz činjeničnog opisa prekršaja proizlazi da je okrivljenica 25. travnja 2022. na adresi u Zadru posjedovala prijamnik koji nije prijavila HRT-u, a što je utvrđeno na temelju neposrednog opažanja ovlaštene osobe tužitelja, kao i da prijamnik nije prijavila ni u daljnjem roku od 30 dana od dana obavljene kontrole prijemnika, čime bi počinila prekršaj koji je kažnjiv. Međutim, na temelju druge odredbe istog zakona razvidno je kako je vrijeme počinjenja prekršaja u trenutku proteka roka od 30 dana od dana nabave prijamnika, a koja činjenica ne proizlazi iz činjeničnog opisa navedenog u optužnom prijedlogu, budući da u tom prijedlogu uopće nije navedeno kada je okrivljenica nabavila prijamnik, ističe se u obrazloženju presude te se dodaje kako bez ove utvrđene činjenice, vremena počinjanja prekršaja, nema prekršaja, pa se temeljem ovakvog optuženja ne može voditi prekršajni postupak.
– Iz obrazloženja optužnog prijedloga proizlazi da je dan nabave prijamnika dan inspekcijskog nadzora, što dan nabave sasvim sigurno nije, budući da tumačenje zakonske odredbe o nabavi prijamnika na način kako je tumači tužitelj, nije prihvatljiv. Pritom valja napomenuti kako podzakonski akti ni u kojem slučaju ne mogu derogirati zakon. Slijedom navedenog, Sud je okrivljenicu, temeljem citiranih zakonskih odredbi, oslobodio od optužbe, budući da djelo koje joj se stavlja na teret nije prekršaj, navodi sutkinja Stopfer Mišetić.


Presudom je odlučeno kako na temelju Prekršajnog zakona, troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava.