Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

KRIZNA SITUACIJA

Gradska knjižnica ostala bez Upravnog vijeća!

Autor: Marina Vlakić

03.05.2023. 13:29
Gradska knjižnica ostala bez Upravnog vijeća!

Foto: Dino Stanin/PIXSELLIako je 23. travnja istekao mandat Upravnom vijeću Gradske knjižnice Zadar, već deseti dan nitko ne saziva novu sjednicu, niti itko ima pojma o tome kada će jedna od najvažnijih gradskih kulturnih ustanova dobiti novo Upravno vijeće.


Ova situacija, kako doznajemo od naših sugovornika, ukazuje kako s ovim nadzornim tijelom Gradske knjižnice nešto nije u redu te da će ustanova biti prisiljena neko vrijeme djelovati bez Upravnog vijeća.


Nije dobro za ustanovu


Naime, u prilog teškoj situaciji u ovom nadzornom tijelu govori više činjenica. Kao prvo, Odbor za izbor i imenovanja Grada Zadra s dnevnog reda jučerašnje sjednice skinuo je točku o »utvrđivanju prijedloga o imenovanju članova UV-a Gradske knjižnice Zadar«.
Drugo, predsjednik Upravnog vijeća Knjižnice, Vinko Grgić, priznaje kako ne zna ništa o trenutnoj situaciji. I treće, ravnateljica Gradske knjižnice Doroteja Kamber – Kontić, kaže kako oni čekaju da ih Grad pozove, a Grad priznaje da u Knjižnici imaju kriznu situaciju.


Očito je kako prebacuju odgovornost jedni na druge, a za to vrijeme ustanova djeluje bez ovog tijela. Naime, predsjednik UV-a Vinko Grgić kojemu je mandat istekao prije desetak dana, na pitanje što je s Vijećem te zašto ne saziva novu sjednicu, odgovara kako ga ravnateljica nije kontaktirala i da on sam »nema relevantnih podataka«.


– Nisam kontaktirao ravnateljicu, niti me je ona zvala, pa onda ne znam ni za sastanak Upravnog vijeća niti bilo što, bio je kratak Grgić.


Ravnateljica Kamber – Kontić, pak, kaže kako prema Poslovniku o radu Upravnog vijeća mandat počinje danom održavanja konstituirajuće sjednice i traje četiri godine.


– Prva konstituirajuća sjednica Upravnog vijeća u dosadašnjem sastavu bila je 23. travnja 2019. godine te je njihov mandat završio 23. travnja ove godine.


Grad Zadar obaviješten je da je potrebno pokrenuti proceduru i oni su kao osnivač sada na potezu imenovanja članova Upravnog vijeća, kaže ravnateljica, a na pitanje nije li trebalo problem Upravnog vijeća već riješiti kako Knjižnica ne bi bila bez svog nadzornog tijela, odgovara da ona nije pravnica te ne može tumačiti aktualnu situaciju.


Za odgovor na ovo pitanje nazvali smo i nadležne u Gradu Zadru. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport, Dina Bušić, priznaje da u Gradskoj knjižnici imaju kriznu situaciju, no ističe da ona tu ništa ne može napraviti.


– Gospodin Radeta kao predsjednik Odbora za izbor i imenovanja je taj koji daje prijedlog, a skinuo ga je s dnevnog reda. Mi smo pripremili dokumentaciju i to je sada na Gradskom vijeću, a ja kao pročelnica tu imam vezane ruke.


Riječ je o situaciji koju smo imali i sa Znanstvenom knjižnicom i naravno da to za niti jednu ustanovu nije dobro jer dovodi do krize, otvoreno će Bušić, napominjući kako su u ovoj situaciji ključni Gradsko vijeće i Odbor za izbor i imenovanja.


(Ne)zakonitost UV-a


Predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Grada Zadra, SDP-ov Daniel Radeta, pak, uzrok ovom stanju vidi u nelegitimnosti dosadašnjeg Upravnog vijeća.


Obrazlažući zašto je jučer sa sjednice Odbora skinuo točku o imenovanju novih članica i članova Upravnog vijeća Gradske knjižnice Zadar, kaže kako u odluci piše da je on predlagatelj i izvjestitelj točke dnevnog reda, iako »nikog nije predložio niti je s izborom bio upoznat prije sjednice, a niti zna tko ih je uopće birao članove UV-a«.


– Revizija upravnih vijeća je u tijeku i sve dok ne saznamo je li Upravno vijeće bilo legitimno nećemo sastavljati novo. Prema statutu Gradske knjižnice Zadar, dužnost predsjednika UV-a Gradske knjižnice može obnašati samo osoba sa završenom visokom stručnom spremom.


Prema informacijama koje imam, predsjednik UV-a Vinko Grgić nema završenu VSS i prema tome Upravno vijeće već dva mandata djeluje nezakonito, kaže Radeta, napominjući kako je upit o stručnoj spremi dosadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Knjižnice poslao i Gradu Zadru.


– Na postavljeno pitanje Gradskoj upravi da mi se dostavi diploma predsjednika Vinka Grgića, do današnjeg dana još nisam dobio odgovor, osim životopisa iz kojeg se ne može vidjeti titula. Vratimo li vrijeme unatrag, na sam dan izbora ravnateljice Gradske knjižnice upravo o Grgićevom glasu je ovisio izbor, što bi značilo da Gradska knjižnica u dva mandata, odnosno osam godina, djeluje nezakonito.


Ukoliko me itko od ovih aktera javno demantira, spreman sam, kao što sam to obećao i Željku Žilavcu, objaviti javnu ispriku. Za one koji nisu pratili, još me nitko nije demantirao tako da nije bilo potrebe za isprikama, zaključuje predsjednik gradskog Odbora za izbor i imenovanje.